KOMANDANT UKRAJINSKE VOJSKE IZAZVAO "UZBUNU" U SAD: Kontraofanziva zapala u ćorsokak, Moskva ne odstupa od kursa (VIDEO)

Novosti online

04. 11. 2023. u 16:01

PRIZNANjE generala Valerija Zalužnija, komandanta ukrajinskih oružanih snaga da je kontraofanziva zapala u ćorsokak, uzburkalo je duhove na Kapitol Hilu gde republikanci tvrde da su njegovi komentari razlog da se preispita američka podrška Kijevu "dokle god je potrebno", piše "Politiko".

КОМАНДАНТ УКРАЈИНСКЕ ВОЈСКЕ ИЗАЗВАО УЗБУНУ У САД: Контраофанзива запала у ћорсокак, Москва не одступа од курса (ВИДЕО)

Foto printskrin telegram rvvoenkor

Bez naglog povećanja tehnološke superiornosti, "najverovatnije neće biti dubokog i uspešnog prodora protiv Rusije", naveo je Zalužni za "Ekonomist".

Sukob je zapao u ćorsokak, rekao je on i preuzeo krivicu za izjavu da će ruski predsednik Vladimir Putin promeniti kurs nakon gubitka oko 150.000 vojnika.

-U bilo kojoj drugoj zemlji takve žrtve bi zaustavile rat, rekao je.

Senator Džoš Houli, inače skeptik u pogledu slanja veće pomoći Kijevu, rekao je da je iskrenost ukrajinskog generala napravila veliku rupu u politici administracije prema Kijevu. "Šta je tačno naša strategija? Kakav je plan ovde? Mislim da nemaju plan."

Senat će, piše portal, vrlo verovatno odobriti još pomoći Ukrajini, ali će ona teže proći Predstavnički dom gde republikanci imaju većinu.

General, kao i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, očajnički traži naprednije borbene avione, bespilotne letelice, rakete većeg dometa i artiljeriju za probijanje ruskih linija.

-Ukrajinskim oružanim snagama su potrebni ključna vojna oprema i tehnologije da bi izašle iz ove vrste rata. Najvažnija je vazdušna snaga, naveo je Zalužni. Rusija će, dodaje, "imati superiornost u oružju, opremi, projektilima i municiji još dugo vremena".

Zapadnim saveznicima Ukrajine ponestaje oružja koje bi mogli da im pošalju, a zamor od sukoba postepeno hvata sve više zemalja.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Senator Džej Di Vens, koji je otvoreno pozvao na ukidanje vojne pomoći Kijevu, rekao je da izjave Zalužnog otkrivaju duboke lomove unutar ukrajinskog rukovodstva.

-Ratni ciljevi Zelenskog nisu u skladu sa stvarnošću. Ovo će se završiti tako što će Rusija preuzeti kontrolu nad delom ukrajinske teritorije i biće postignuto sporazumno rešenje. Govorim to već godinu dana. Bilo je to očigledno svakome ko je obraćao pažnju na realnost na terenu, rekao je.

Najglasnije pristalice Ukrajine u Kongresu, ipak, nisu pokolebane. "Priroda rata u Ukrajini je da će se odvijati milju po milju", rekao je senator Ričard Blumental, demokratski član Senatskog komiteta za oružane snage.

-Sjedinjene Države treba da nastave da podržavaju Ukrajinu jer je to od vitalnog značaja za našu nacionalnu bezbednost, iako neće biti gigantskog prodora.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)