STRADALI AMERIČKI MARINCI: Srušio se avion tokom vojnih vežbi SAD i Australije

A. V. V.

29. 08. 2023. u 07:00

U nesreći koja se pod još nerazjašnjenim okolnostima desila u Australiji tokom zajedničkih vojnih vežbi SAD i Australije, kada se srušio avion "MV-22B Osprej", nastradalo je troje američkih marinaca, dok je nekoliko povređeno. Do tragedije je došlo u nedelju oko 9.30 sati po lokalnom vremenu na ostrvu Melvil. Osmoro američkih marinaca, od kojih su petorica teško povređeni, nalaze se i dalje u bolnici u gradu Darvinu na severnoj obali Australije, dok je 12 pripadnika službe u međuvremenu otpušteno iz bolnice.

СТРАДАЛИ АМЕРИЧКИ МАРИНЦИ: Срушио се авион током војних вежби САД и Аустралије

Tanjug

- U avionu je bilo ukupno 23. marinaca, od kojih je troje umrlo, a petoro je u teškom stanju. Napori za oporavak su u toku. Uzrok incidenta je pod istragom - saopštili su nadležni posle tragedije.

Australijska policija saopštila je da su dva američka aviona "Marine Osprej" napustila Darvin i poletela ka ostrvima Tivi, udaljenim oko 80 kilometara, u nedelju ujutro, a da se jedna od letelica srušila na ostrvu Melvil.

Vojni analitičar i penzionisani pukovnik američkog ratnog vazduhoplovstva Sedrik Lejton, za Si-En-En je izjavio da je prerano da se kaže da li je do nesreće došlo zbog mehaničkog kvara ili nekog drugog problema.

- Zajedničke vojne vežbe poput ovih imaju za cilj da usavrše komunikaciju i koordinaciju između partnera. Postoji mnogo koordinacije koja ide uz ove vežbe. Australijanci su sjajni partneri, a te vežbe su od neprocenjive vrednosti u obezbeđivanju bezbednosti u pacifičkom regionu. Generalno, "Osprej" je bezbedan za letenje, ali letelica je imala istoriju mehaničkih i operativnih problema od svog početka 1980-ih - rekao je Lejton za američku TV.

Premijer Australije Entoni Albanez i zamenik premijera i ministar odbrane Ričard Marles izrazili su saučešće u zajedničkom saopštenju.

- Australijsko i američko osoblje stajalo je rame uz rame više od jednog veka. Naša alijansa je izgrađena na ovim trajnim vezama i našim zajedničkim vrednostima - poručili su australijski zvaničnici.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izrazio je saučešće porodicama poginulih i povređenih.

- Ovi marinci su služili našoj zemlji sa hrabrošću i ponosom, a moje misli i molitve su sa njihovim porodicama, sa ostalim vojnicima koji su povređeni u nesreći i sa celom porodicom USMC" - napisao je Ostin na "Iksu".

Prethodne nesreće

PROŠLE godine pet američkih marinaca je poginulo nakon što se njihov avion "MV-22B Osprej" srušio tokom misije obuke u blizini Glamisa u Kaliforniji. Iste godine, četiri američka vojnika su nastradala kada se njihov "Osprej" srušio tokom NATO vežbi u Norveškoj. Incident se dogodio samo mesec dana nakon što su četiri člana posade australijske vojske poginula nakon što se helikopter MRH-90 Taipan srušio u more u blizini ostrva Hamilton kod istočne obale Australije tokom vežbe koja je bila deo zajedničkih vežbi sa SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)