ITALIJANI U REDU ZA POMOĆ U HRANI: Odluka Vlade u Rimu o pomoći veoma velikom broju osiromašenih

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

17. 07. 2023. u 11:38

Siromaštvo na Apeninskom poluostrvu zakucalo je dramatično na vrata i Vlada je urgentno predložila niz mera za pomoć najugroženijima. Preko milion i po italijanskih porodica koje imaju najmanje tri člana, sa godišnjim prihodom ne većim od 15.000 evra, dobiće karticu za kupovinu hrane u iznosu od 382 evra, ali za sada - jednokratno.

ИТАЛИЈАНИ У РЕДУ ЗА ПОМОЋ У ХРАНИ: Одлука Владе у Риму о помоћи веома великом броју осиромашених

Foto: EPA

U Italiji zvanični podaci pokazuju da kategoriji apsolutne sirotinje pripada 1.960.000 porodica, odnosno 5.571.000 osoba, što predstavlja čak 9,4 odsto populacije. Znači, u proseku je siromašan jedan od 10 Italijana. Među njima je čak 1.400.000 dece. Dobrovoljno udruženje Katoličke crkve "Karitas" sa preko 200 centara na nacionalnoj teritoriji ostvarilo je milion i po intervencija za pomoć u prošloj godini, što predstavlja uvećanje u odnosu na prethodnu za 7,7 procenata, a tendencija siromašenja se nastavlja.

Vlada je Zakonom o budžetu za 2023. godinu predvidela "kartu za kupovinu hrane", od 382,5 evra počevši od jula ove godine kako bi spasavala one sa najnižim primanjima, sa naznakom koje se namirnice mogu kupovati u samoposlugama, a koje će pristupiti lancu konvencioniranih prehrambenih radnji. Reč je o eksperimentalnom periodu u trajanju od tri godine.

S obzirom na to da je takva odluka usledila posle ukidanja državne pomoći za nezaposlene, koju je uživalo oko 500.000 porodica siromašnih, ali i onih koji su je zloupotrebili odbijajući ponuđene poslove - prevashodno mladi i ponajviše na jugu zemlje - sada je Vlada doskočila sa novim planom za pomoć, ali koji je postao diskutabilan pre nego što je i usvojen u parlamentu. Opozicija atakuje, jer pomoć od 382 evra, ako ostane jednokratna, predstavlja jednogodišnju vrednost jedne kafe dnevno.

Zastrašujući je podatak da u Italiji sa 60 miliona stanovnika ima 5,6 miliona apsolutno siromašnih, osam miliona relativno siromašnih, dok je oko tri miliona rade, ali su siromašni, jer imaju niske prihode.

Jugu Italije pripada uobičajeni crni bilans, 22 odsto mladih je nezaposleno, što je najgori scenario u Evropi. Totalno siromašnima koji nemaju stalnih prihoda distribuiraće se direktno hrana, posebno iz velikih magacina iz kojih se snabdeva tržište. Odluku o takvim porodicama i osobama donosiće opštine, jer administracija na terenu najbolje poznaje sirotinju.

Povlastice za TV pretplatu

Za one koje imaju tri ili više članova, i manje od 10.000 evra prihoda, sledi popust od 50 evra za kupovinu naočara ili kontaktnih sočiva, a tamo gde postoji invaliditet ili su neophodni medicinski aparati za održavanje života pomoć je daleko veća. Može se zatražiti i popust od 60 evra u godišnjoj pretplati za gradski, prigradski saobraćaj i prevoz železnicom za siromašne radnike i studente. TV pretplatu ne moraju plaćati osobe koje imaju više od 75 godina, ili ko ima manje prihode od 8.000 evra godišnje.

S obzirom na to da je od početka rata u Ukrajini pristigao i ogroman problem sa skupim energijama, a računi toliko poskupeli da mnogi ne mogu da ih plate, počeće se sa socijalnim bonusima za najsiromašnije porodice. Biće popusta za gas, struju, vodu, odnošenje đubreta.

Za nezaposlene osobe različite su sume koje su namenjene kao pomoć i samo za one koji nisu u stanju da rade iz zdravstvenih razloga. Jedna od važnih odluka u pokušaju da se smanji tragično stanje jeste i pomoć mladima koji iznajmljuju stan, onima ispod 31 godine, a imaju prihode manje od 15.493 evra i ako imaju overen ugovor o iznajmljenom stanu najmanje na četiri godine.

Da bi ostvarile ponuđene olakšice siromašne familije u Italiji moraju ispuniti prvi uslov - moraju imati italijansko državljanstvo ili neke od zemalja članica EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)