PROTEST U STRAZBURU: Novi sukob Grete Tunberg i aktivista sa poljoprivrednicima zbog zakona o prirodi

Tanjug

11. 07. 2023. u 15:09

KLIMATSKI aktivisti predvođeni Gretom Tunberg održali su danas protest u Strazburu ispred zgrade Evropskog parlamenta zbog zakona o prirodi koji bi trebalo da se usvoji. Pored protesta ekoloških aktivista zbog istog razloga su protestvovali i poljoprivrednici, ali iz drugih razloga, jer traže veće nadoknade, prenosi Politiko.

ПРОТЕСТ У СТРАЗБУРУ: Нови сукоб Грете Тунберг и активиста са пољопривредницима због закона о природи

Foto: Tanjug

Tunberg je tom prilikom pozvala političare da "izaberu prirodu, da biraju ljude umesto profita i pohlepe" i "usvoje najjači mogući zakon".

 - Političarima je dato mnogo prilika da se njihova dela poklapaju sa njihovim rečima i oni su nas izneverili mnogo, mnogo puta, pa se nadamo da će dokazati da nismo u pravu - rekla je Tunberg, tražeći od poslanika da "stanu na pravu stranu istorije".

Tunberg je rekla da farmeri i životna sredina oidu "ruku pod ruku" i da ne može da se ima hrana bez prirode, kao i da uništavanjem sistema za održavanje života postaje sve teže da se osigura bezbednost hrane".

 - Dakle, ovde smo na istoj strani - rekla je ona.

Lider konzervativne Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber uzvratio je tokom protesta da je EP "potpuno posvećen ozbiljnom shvatanju biodiverziteta, ali da to mora da uradi zajedno, sa farmerima, sa ruralnim područjima".

On je ponovio svoj poziv Evropskoj komisiji da povuče svoj predlog, koji se smatra ključnim stubom vodećeg zelenog dogovora EU, i da smisli bolji. Norbert Lins, nemački član EPP-a i predsednik parlamentarnog odbora za poljoprivredu, takođe se usprotivio zakonu.

 - Reći da borba protiv gubitka biodiverziteta i klimatskih promena uvek ide u istom smeru... nije istina - rekao je on i dodao da mere koje mogu da imaju pozitivan uticaj na biodiverzitet ponekad mogu da budu u sukobu s projektima obnovljive energije.

Predsednica evropskog udruženja poljoprivrednika Kopa-Kogeka, koja je prisustvovala protestu rekla je da je "biodiverzitet opšte dobro" i da farmeri igraju ključnu ulogu u njegovom očuvanju.

 - Ali ovaj zakon bi trebalo da ima veću finansijsku nadoknadu za poljoprivrednike. Poljoprivrednici ne žele da budu taoci rata između EPP-a, Zelenih i socijalista - rekla je ona.

BONUS VIDEO:

HELIKOPTER Ka-52: Priprema posade za izvođenje dejstava u oblasti Krasnog Limana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)