POLJSKA KOPA GROB ZA OEBS: Lavrov - Namera da bezbednost cele Evrope bude pod kapom SAD

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

02. 12. 2022. u 07:11

ORGANIZACIJA za evropsku bezbednost i saradnju sada je postala marginalna organizacija. Lani su Šveđani, kao predsedavajući, pripremali njegovu sahranu, a ove godine Poljaci kopaju grob.

ПОЉСКА КОПА ГРОБ ЗА ОЕБС: Лавров - Намера да безбедност целе Европе буде под капом САД

Foto Tanjug/AP

Cela bezbednosna arhitektura u Evropi sada se svodi na to da bude potpuno pod kontrolom SAD. Zapad pokušava da izgradi bezbednost bez Rusije i Belorusije. Naravno da je takva bezbednosna arhitektura nemoguća. Ali, pošto oni to žele, Rusija i Belorusija moraju sami da brinu o svojoj bezbednosti.

Kazao je ovo Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije na konferenciji za novinare, a povod je bio nedopuštanje ruskoj delegaciji da učestvuje na skupu OEBS-a. U poljskom gradu Lođu juče je počeo dvodnevni sastanak ministara spoljnih poslova zemalja OEBS-a. Domaćini su odbili da daju dozvolu za dolazak aviona delegaciji Rusije, što su u Moskvi ocenili kao neviđenu provokaciju.

Lavrov ne veruje da bi nekadašnji odnosi između Rusije i Zapada u bližoj budućnosti mogli da budu obnovljeni.

- Ako u nekom trenutku naši zapadni susedi i bivši partneri budu zainteresovani za zajednički rad na evropskoj bezbednosti to neće biti lako, već će biti mnogo teže - objasnio je Lavrov i dodao da je pitanje šta će biti uopšte sa OEBS-om.

Naglasio je da neka nova saradnja treba da bude na sasvim novim osnovama. Podsetio je da je OEBS stvoren da smiri odnose Istoka i Zapada, ali je to sprečeno zbog želje Zapada za dominacijom.

Foto: ilustracija

- OEBS je stvoren da bi se čula reč svih i da se nijedna zemlja ne oseća izopštenom iz procesa. Sada je okrenuto sve naglavačke. Zapad radi upravo protiv onoga zbog čega je OEBS stvoren. Oni kopaju linije podele, bojim se da se posebno radi ne tome da se OEBS sahrani - ocenio je Lavrov.

On je više puta ponovio da je cela Evropska unija sada pod kontrolom SAD, a NATO se vratio prioritetima hladnog rata, dakle na početak postojanja, da se Rusi drže što dalje od Evrope.

- Sećamo se kad je nastao NATO, prvi njegov generalni sekretar Ismej je govorio "držite Ruse podalje od Evrope, a Nemce pod kontrolom". Ono što se sada dešava, apsolutni je povratak NATO koncepcijama i prioritetima od pre sedamdeset godina - objasnio je Lavrov i dodao da NATO i dalje želi da Ruse drži podalje od Evrope, a sada, osim Nemaca, pod kontrolom drže celu Evropsku uniju.

Govoreći o povratku na kolonijalni način življenja, Lavrov je kazao da Amerika živi na račun Evrope, koja pokušava da nađe svoje žrtve. Zato su i blokirane ruske devizne rezerve i u EU pokušavaju na nađu "legitimni" način da ih pokradu.

- Činjenica je da Evropa kupuje četiri puta skuplje gas od Amerike nego što je plaćala Rusiji. Evidentno je da Evropi preti deindustrijalizacija - kazao je Lavrov.

Na pitanje novinara kakve su šanse da se iduće godine sretnu lideri Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, kao i dva ministra spoljnih poslova, Lavrov nije bio optimista. Rekao je da je nedavno sa amerčikim kolegom Entonijem Blinkenom kratko razgovarao telefonom, ali nikakvih ozbiljnijih pregovora nema.

Foto: Tanjug

Ivica Dačić

DAČIĆ U POLjSKOJ: OEBS GUBI SVRHU

OEBS nije isti bez svih država, od Vankuvera do Vladivostoka. Mislim da polako prelazimo granicu svrhe postojanja ovakve organizacije, gde niko nikoga ne sluša i gde nijedna odluka nije obavezujuća, gde odluke i ne mogu da budu donete, jer je potreban konsenzus. To je potpuna paraliza rada međunarodnih organizacija.

Ovo je juče poručio šef srpske diplomatije Ivica Dačić, u poljskom gradu Lođu, na 29. Ministarskom savetu OEBS-a, aludirajući na to što je zemlja domaćin zabranila dolazak ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova. Dačić je kazao i da je spreman da aplaudira kada se na samitu bude govorilo da su Krim i Donjeck deo Ukrajine, navodeći da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine:

- Ja ću reći da je Kosovo Srbija, ali nisam siguran da ću dobiti isti aplauz. To dovoljno govori o dvostrukim standardima - zaključio je Dačić.

Foto A. Stanković

SUROVO BOMBARDOVANjE JUGOSLAVIJE

Tokom dvočasovnog intervjua Lavrov je više puta ponovio kako Zapad, na čelu sa Amerikom, ne poštuje međunarodno pravo i ima dvojne standarde, navodeći kao primer bombardovanje Jugoslavije.

- Amerikanci su prvo gađali vojne ciljeve u Jugoslaviji, a zatim i mostove. Nisu se obazirali na žrtve, gađali su voz koji je bio na mostu u klisuri, gde je poginulo mnogo nevinih ljudi. Slično su se ponašali i u Iraku, Libiji, Avganistanu, gde uopšte nisu vodili računa što ubijaju civile - kazao je Lavrov.

Dodao je da su u NATO stalno ponavljali, kad su ubijali civile u Jugoslaviji, da je za to kriv Milošević koji mora da kapitulira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku