ZELENSKI NA SAVETU BEZBEDNOSTI: Zabraniti „verske organizacije povezane sa Rusijom“

P. Z. S. / ria.ru

01. 12. 2022. u 22:47

UKRAJINSKE vlasti će zabraniti aktivnosti verskih organizacija koje se smatraju povezanim sa Rusijom, rekao je Volodimir Zelenski.

ЗЕЛЕНСКИ НА САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ: Забранити „верске организације повезане са Русијом“

Foto: Profimedia/Printskrin/google maps


-Danas (četvrtak – prim. aut.) održan je sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu – prim. aut.). Sastanak na kome smo razmatrali brojne činjenice o povezanosti pojedinih verskih krugova u Ukrajini i države agresora, rekao je Zelenski u video poruci objavljenoj na njegovom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, u Ukrajini je neophodno stvoriti takve uslove u kojima bilo koje „osobe zavisne od zemlje agresora neće moći da manipulišu Ukrajincima“. „Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu naložio je vladi da podnese Vrhovnoj radi predlog zakona o nemogućnosti delovanja u Ukrajini verskih organizacija povezanih sa centrima uticaja u Ruskoj Federaciji“, rekao je on.

Pored toga, naloženo je državnoj službi za etnopolitiku i slobodu savesti da obezbedi sprovođenje „verske provere Statuta o upravljanju UPC na prisustvo crkveno-kanonske veze sa Moskovskom patrijaršijom“ i po potrebi , „da primenjuje mere predviđene zakonom“.

U poslednje vreme u Ukrajini je znatno povećan pritisak vlasti na UPC. Nacionalisti i pristalice raskolničke „Pravoslavne crkve Ukrajine“ (PCU) zauzimaju crkve, napadaju sveštenstvo i vernike UPC. Pored toga, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine periodično donose odluke o zabrani delovanja UPC na svojim teritorijama.

U proleće 2022. Vrhovnoj radi je podnet predlog zakona o zabrani delovanja kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, oduzimanju njenih nekretnina i druge imovine, ali zakon nikada nije usvojen. Poslanica Vrhovne rade Irina Friz saopštila je 23. novembra da je parlamentu podnet predlog zakona o zabrani delovanja Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)