RUSIJI "PRIŠIVAJU" TERORIZAM: Paralelne inicijative Parlamentarne skupštine NATO i Evropskog parlamenta usred rata u Ukrajini

Goran Čvorović dopisnik iz Brisela

23. 11. 2022. u 08:10

POSLANICI Parlamentarne skupštine (PS) NATO pozvali su zemlje članice da "jasno proglase rusku državu pod aktuelnim režimom terorističkom".

РУСИЈИ ПРИШИВАЈУ ТЕРОРИЗАМ: Паралелне иницијативе Парламентарне скупштине НАТО и Европског парламента усред рата у Украјини

Sedište Evropskog parlamenta u Briselu, Foto AP

Iako ovo telo ima samo savetodavnu odluku, indikativno je da se slični tonovi ovih dana čuju i u Evropskom parlamentu, gde će danas na dnevnom redu biti glasanje o predlogu rezolucije za proglašenje Ruske Federacije državom koja "sponzoriše terorizam".

Zaključujući četvorodnevno okupljanje u Madridu, učesnici PS NATO su poručili da zemlje članice treba da ruske vlasti smatraju odgovornim za ratne zločine, "naročito kroz stvaranje specijalnog međunarodnog suda za zločine u agresiji protiv Ukrajine".

Okupljenima se preko video-linka obratio i ukrajinski predsednik Zelenski koji je pozvao parlamentarce da Rusiju proglase "terorističkom zemljom".

Tokom 68. godišnjeg zasedanja, oko 300 učesnika iz tridesetak zemalja članica NATO su usvojili šest rezolucija sa političkim preporukama upućenim vladama zemalja članica s namerom da se ojačaju vojni kapaciteti Alijanse u kontekstu rata u Ukrajini. Ističe se, između ostalog, da NATO mora brzo da izvrši modernizaciju struktura, jačajući prisustvo na istočnom krilu. Generalni sekretar Jens Stoltenberg je poručio da mora više da se investira u vojne svrhe.

Zemlje članice su pozvane da pojačaju vojnu, obaveštajnu, finansijsku i humanitarnu podršku Ukrajini, obučavanje i isporuku oružja u odbrani njenog teritorijalnog integriteta. Ova podrška, kako je istaknuto, mora da traje "sve dok Ukrajina ne pobedi".

Jednom od rezolucija saveznici se pozivaju da Ukrajini pomognu da bolje štiti civilnu infrastrukturu. Predlažu i formiranje programa sličnog Maršalovom planu u cilju rekonstrukcije ove zemlje, a traže i da Rusija učestvuje u njemu.

Vlasti zemalja članica NATO se pozivaju da ojačaju ekonomske sankcije Rusiji i reše pitanje energetske zavisnosti od Moskve. Rezolucije imaju cilj da odgovore i na ekonomske posledice rata u Ukrajini, osiguraju sajber-bezbednost, ali i uticaj klimatskih promena i borbu protiv korupcije.

Iako Parlamentarna skupština NATO zvanično deluje nezavisno od Alijanse, smatra se forumom koji ostvaruje značajnu vezu sa skupštinama i građanima zemalja članica.

FRANCUSKINjA

TOKOM sesije u Madridu, francuska sentaroka Žoel Garijo Majlama je izabrana za novu predsednicu Parlamentarne skupštine NATO u sledećih godinu dana. Na ovom mestu je smenila člana američkog Kongresa Džeralda Konolija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NEKOLIKO ČUDA DOGODILO SE U BOLNICI: Najnovije informacije o zdravstvenom stanju Roberta Fica