ISPITIVANJE JAVNOG MNJENJA U UKRAJINI: Većina građana podržava ulazak u NATO i EU

Novosti online

03. 10. 2022. u 14:01

ULAZAK Ukrajine u NATO i Evropsku uniju podržava većina Ukrajinaca, objavljeno je u sociološkom istraživanju grupe "Rejting", prenose ukrajinske "Vesti".

ИСПИТИВАЊЕ ЈАВНОГ МЊЕЊА У УКРАЈИНИ: Већина грађана подржава улазак у НАТО и ЕУ

Foto: Tanjug/AP

Kako se navodi u anketi, kada bi se sada održao referendum o ulasku u NATO, 83% Ukrajinaca bi glasalo za ulazak. Takođe, 86% ispitanika bi podržalo pristupanje Ukrajine u Evropsku uniju u slučaju referenduma o ovom pitanju.

 

Za razliku od ulaska u EU, članstvo u NATO nešto opreznije doživljavaju stanovnici istoka zemlje, oko 69% – za ulazak, navodi se u istraživanju.


Kako prenose ukrajinski mediji, anketa je sprovedena 1. i 2. oktobra širom zemlje, osim za privremeno okupirane teritorije, a ispitano je 2000 odraslih građana.

Podsetimo, devet članica NATO-a iz Evrope podržale su Ukrajinu u nastojanjima da postane članica vojnog saveza. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u petak objavio da je država podnela zahtev za članstvo u Alijansi po ubrzanom postupku.

Njegov postupak je usledio nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin u Kremlju objavio aneksiju četiri okupirane ukrajinske regije (Luganska, Donjecka, Zaporožja i Hersona).


BONUS VIDEO: SEĆANjE: Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NEMCI ZARAĐUJU MILIJARDE NA UKRAJINI: Berlin neće da šalje vojnike u rat, ali planira da dobije mnogo para na prodaji oružja