ĐINPING SA PUTINOM U ŠANGAJU: Spremni smo da sarađujemo i svet povedemo na put pozitivnog razvoja

Branko VLAHOVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - MOSKVA

15. 09. 2022. u 21:30

PEKING je spreman da zajedno sa Moskvom povede svet koji se menja na put održivog razvoja, rekao je danas u Samarkandu, drevnom gradu Uzbekistana, kineski predsednik Si Đinping na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji je održan na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).

ЂИНПИНГ СА ПУТИНОМ У ШАНГАЈУ: Спремни смо да сарађујемо и свет поведемо на пут позитивног развоја

Foto: AP

- Spremni smo da zajedno sa našim ruskim kolegama damo primer odgovorne svetske sile i odigramo vodeću ulogu kako bismo izveli svet koji se ubrzano menja na put održivog i pozitivnog razvoja - rekao je predsednik Kine i dodao da je njegova zemlja spremna da sarađuje sa Rusijom, produbljuje saradnju i trgovinu i pruža uzajamnu podršku u pitanjima koja se tiču ključnih interesa obe zemlje.

Putin je na sastanku istakao da su pokušaji stvaranja unipolarnog sveta neprihvatljivi za većinu zemalja.

- Ti pokušaji poprimili su u poslednje vreme apsolutno nakazne obrise i apsolutno su neprihvatljivi za ogromnu većinu država na planeti - rekao je Putin. - Rusija i Kina se zalažu za uspostavljanje pravednog, demokratskog i multipolarnog svetskog poretka, zasnovanog na međunarodnom pravu i centralnoj ulozi Ujedinjenih nacija, a ne na nekim pravilima koje je neko izmislio, a ne mari da objasni šta predstavljaju.

Putin je dodao da razume da je kineski predsednik Si Đinping zabrinut i da ima pitanja u vezi sa situacijom u Ukrajini, ali je istakao da Rusija ceni "uravnotežen stav" Pekinga prema ukrajinskoj krizi, dodaje Rojters.

Foto: AP

Lider Rusije je tokom sastanka sa Sijem rekao da Moskva podržava politiku "jedne Kine" i da se protivi "provokacijama SAD" u Tajvanskom moreuzu.

Tokom prvog susreta dvojice lidera od početka "specijalne vojne operacije" Rusije u Ukrajini, u februaru ove godine, Si je nazvao Putina "starim prijateljem".

Na dvodnevnom samitu zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju učestvuju lideri Rusije, Kine, Kazahstana, Kirgizije, Pakistana, Uzbekistana i Tadžikistana. Na samitu su prisutni i predstavnici zemalja posmatrača, Belorusije, Irana, Avganistana i Mongolije. Osim njih, doputovali su i lideri Turske, Azerbejdžana, Jermenije i zemalja partnera u dijalogu. Neki ŠOS nazivaju i "alternativom velike sedmorke".

Na samitu će se, u toku dva dana, razgovarati ne samo o jačanju i perspektivi ekonomskih veza, kulturno-humanitarnoj razmeni, već i o međunarodnoj bezbednosti. Ulogu predsedavajuće zemlje posle samita u Samarkandu preuzeće Indija.

Foto: AP

Da nisu u pravu oni koji na Zapadu šire priču o izolovanosti Putina najbolje dokazuje njegov program susreta u Samarkandu. Putin se sreo sa predsednicima Irana, Pakistana, Kine, Uzbekistana, Turkmenije i Kirgizije. Za petak su planirani njegovi razgovori sa predsednicima Azerbejdžana, Turske i na kraju, po okončanju samita, sa premijerom Indije Narendrom Modijem. Tema je širenje strateške saradnje.

Već sada se zna da će na kraju biti usvojena Samarkandska deklaracija ŠOS u kojoj će se istaći želja za gradnju pravednijeg i demokratičnijeg mnogopolarnog svetskog poretka. Očekuje se da će se u Samarkandu doneti odluka o širenju članistva u ŠOS. Belorusija i Iran žele da postanu stalne članice. Na samitu u Samarkandu će se doneti plan postepenog povećanja broja nacionalnih valuta u međusobnim plaćanjima.

I pre dolaska Redžepa Tajipa Erdogana u Samarkand, u Ankari su saopštili da će on sa Putinom razgovarati o gasu, kao i prelasku plaćanja delimično u rubljima i lirama. Rusko-turska trgovinska razmena rapidno raste, za šta su zainteresovane obe zemlje.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju