KINA ZAHVALNA PUTINU: Ruski lider kritikovao posetu Pelosijeve Tajvanu, pa dobio odgovor

Novosti online

17. 08. 2022. u 21:16

KINA veoma ceni komentare ruskog predsednika Vladimira Putina o "provokativnoj" poseti predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

КИНА ЗАХВАЛНА ПУТИНУ: Руски лидер критиковао посету Пелосијеве Тајвану, па добиo одговор

Foto: EPA

Venbin je napomenuo da Putinova pozicija odražava stratešku saradnju Kine i Rusije na visokom nivou i pokazuje "doslednu i čvrstu međusobnu podršku" dve zemlje.

On je takođe istakao da je, nakon posete Pelosijeve Tajpeju, preko 170 zemalja ponovilo svoju privrženost principu "Jedne Kine" i podržalo pokušaje Pekinga da odbrani suverenitet i teritorijalni integritet Kine, piše RT.

Foto AP

 

Saopštenje kineskog ministarstva spoljnih poslova usledilo je nakon što je Putin kritikovao posetu Pelosi Tajvanu kao "pažljivo planiranu provokaciju".

Ruski predsednik je naveo da je poseta Pelosijeve deo namerne strategije Vašingtona da destabilizuje situaciju u azijsko-pacifičkom regionu i da "nije samo putovanje pojedinačnog neodgovornog političara, već i drska demonstracija nepoštovanja suvereniteta druge zemlje".

Putin je takođe primetio da zapadne "globalističke elite" koriste takve vrste provokacija kako bi skrenule pažnju sopstvenih građana sa akutnih socio-ekonomskih problema i prebacile sopstvene neuspehe na zemlje poput Rusije i Kine. On je dodao da Moskva i Peking brane sopstvenu tačku gledišta gradeći suverenu razvojnu politiku, koja se ne pokorava diktatu nadnacionalnih elita.

BONUS VIDEO - DEJSTVO RUSKE ARTILjERIJE: Izveštači "Novosti" na položaju u blizini Jasinovate

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri