RAT SE "LOMI" U AVGUSTU: Kijev najavljuje kontraofanzivu za oslobađanje istočnog dela zemlje - Rusi sumnjaju u veliki preokret

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

27. 06. 2022. u 07:00

I POSLE gubitka strateški važnih gradova u Donjeckoj i Luganskoj oblasti u Kijevu i dalje hrabre svoju vojsku i građane da će u avgustu, kad budu imali više zapadnog oružja, krenuti u kontranapad i povratiti izgubljene teritorije.

РАТ СЕ ЛОМИ У АВГУСТУ: Кијев најављује контраофанзиву за ослобађање источног дела земље - Руси сумњају у велики преокрет

Foto AP

Rukovodilac vojne obaveštajne službe Ukrajine Kiril Budanov izjavio je da će sredinom avgusta biti prelomni trenutak rata, kada će krenuti u oslobađanje istočnog dela zemlje.

- Ukrajina će se vratiti na granice iz 1991. godine ako dobije traženu pomoć od Zapada.

Ratne operacije će se završiti do kraja godine - kazao je pred TV kamerama general Budanov, dodavši da će se rat završiti katastrofom za Rusiju.

Na prognoze Budanova u ruskom vojnom vrhu niko ne odgovara, ali vojni eksperti u Moskvi kažu da se do avgusta može dogoditi da ukrajinska armija bude potpuno razbijena, a mobilisani teritorijalci i rezervisti neće biti sposobni za bilo kakav protivnapad, bez obzira kakvo im oružje slali sa Zapada.

Situacija na istočnom frontu za ukrajinsku armiju nije optimistična, jer njene jedinice moraju da se povlače pod silnim pritiskom ruske vojske i jedinica Donjecke i Luganske narodne republike. Moskovski vojni ekspert Vladimir Jevsejev kaže da se do kraja leta može dogoditi da ukrajinski oficirski sastav neće imati ko da zameni.

- Ukrajinska vojska više nije sposobna za ozbiljan kontranapad - tvrdi ruski vojni ekspert Jevgenij Linin i objašnjava da im je potreban veliki broj tenkova i drugih mehanizovanih jedinica, plus podrška avijacije, koje više nemaju.

Foto AP

U dosadašnjem ratu na istoku Ukrajine su najveće gubitke imali upravo one ukrajinske jedinice za koje se smatra da su najbolje obučene i da su najmotivisanije.

- Naivno je verovati da rezervisti mogu da zamene profesionalni sastav ukrajinske vojske koji je u toku tri meseca proređen - objašnjava Linin.

On smatra da je prelomni momenat rata već prošao, jer je Donbas skoro ceo oslobođen, pa se zbog toga ukrajinski vojnici predaju.

Da je sada teško motivisati ukrajinske rezerviste i teritorijalce da idu na istočni front vidi se po broju dezertera. Smanjuje se motivisanost i stranih plaćenika, jer sa fronta stalno stižu informacije o njihovim pogibijama. Trenutno najviše stradaju poljski plaćenici.

ŠOJGU ODLIKUJE

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu bio je u inspekciji jedinicama koje ratuju u Ukrajini. Šojgu je uručio "Zlatne zvezde heroja" i Ordene za hrabrost svojim vojnicima i oficirima.

ODESA BEZ RUSKE KNJIŽEVNOSTI!

Biblioteka u Odesi povlači kolekciju savremene ruske književnosti. Ranije su vlasti u Odeskoj oblasti odlučile da otkažu časove ruskog jezika i književnosti, a udžbenici su već povučeni. Harkovsko Državno akademsko rusko dramsko pozorište Aleksandra Puškina izbacilo je iz naziva reč "rusko" i ime velikog pisca.

* * * * * * *

Predsednici Putin i Lukašenko u Sankt Peterburgu

RUSIJA SPREMAN DA BRANI BELORUSIJU

Predsednici Rusije i Belorusije Putin i Lukašenko su u Konstantinovskom dvorcu u Sankt Peterburgu saopštili da su sva pitanja oko savezne države te dve zemlje usaglašena.

Lukašenko je saopštio da je Minsk predložio Moskvi 15 projekata koji bi pomogli da nadomeste ono što je Zapad stavio na zabranjenu listu uvoza.

Foto AP

Ako se u 2022. i 2023. realizuju ti projekti, mnogo proizvoda se više neće uopšte uvoziti jer će domaćih biti dovoljno. Razgovaralo se i o izvozu beloruskog veštačkog đubriva preko ruskih luka. Rusija i Belorusija su veliki izvoznici veštačkog đubriva za kojim je velika potražnja na svetskom tržištu. Na sastanku u Peterburgu je rečeno da mnoge zemlje traže da im Rusija i Belorusija povećaju prodaju veštačkih đubriva. Putin i Lukašenko su razgovarali i o situaciji u Donbasu.

Već je saopšteno da će Rusija naoružati najveće saveznike, armiju Belorusije najmodernim raketama "iskander" koje su se pokazale kao vrlo efikasne u ratu u Ukrajini.

U slučaju da Belorusiju napadne bilo koja zemlja, Rusija će automatski ući u zaštitu svojih saveznika i zapadnih suseda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

SKRIVENO U PELENAMA: Carinici zatečeni - zaplena teška 2,2 miliona dinara (FOTO)