VEČERA UZ TEŠKE TEME: Novi susret Makrona i Šolca u Berlinu, žele da EU bude "svetska sila"

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

25. 01. 2022. u 22:21

DOŠLO je vreme za uzvratnu posetu Emanuela Makrona novoizabranom drugom delu evropskog dvomotorca Olafu Šolcu, koji je nedavno bio u Parizu, a u centru ovog susreta u Berlinu bila je napeta situacija u Ukrajini.

ВЕЧЕРА УЗ ТЕШКЕ ТЕМЕ: Нови сусрет Макрона и Шолца у Берлину, желе да ЕУ буде светска сила

Foto AP

Makron je otputovao u Berlin na radnu večeru sa svojim novim kolegom, na poziv nemačkog kancelara, šest nedelja posle njegovog boravka u Jeliseju, što je bilo njegovo prvo, tradicionalno putovanje, posle izbora.

Glavnu temu razgovora diktirale su aktuelnosti. Makron i Šulc su na agendi imali ruski uticaj u regionu i stanje na granici s Ukrajinom.

To je, ujedno, bila i konkretna prilika da Emanuel Makron, kao predsedavajući EU, sprovede u delo svoju nameru da se glas Unije jače čuje kada su u pitanju velike međunarodne krize, sa željom da od EU napravi "svetsku silu". Ostaje da se vidi da li će se reč takve EU, koju budu formulisali Makron i Šolc, čuti i poštovati.

Šolc je tu u nebranom grožđu, jer će morati da žonglira između poštovanja koalicionog partnera iz redova zelenih da se prema Moskvi nastupi čvrsto, i dela njegove stranke koji zagovara pomirenje s Rusijom, uključujući i kroz gasovod "Severni tok 2". Sa svoje strane, Makron se uvek zalagao za "zahtevan dijalog" s Moskvom, u čemu se slagao sa Šolcovom prethodnicom Angelom Merkel.

Kakva je situacija, najbolje pokazuje primer s teškim naoružanjem koje Estonija želi da dostavi Ukrajini, ali ne dobija dozvolu od Berlina za transport, a koja je neophodna jer je reč o bivšem oružju iz DDR. Nemci čak kažu da o svemu moraju da se konsultuju s Finskom!

Bila je ovo prilika i da se dvojica lidera malo bolje upoznaju, u opuštenijoj atmosferi, za trpezom, iako svetske prilike, uključujući i pandemiju, nisu baš pogodne za laganu konverzaciju.

PUTIN-MAKRON DO KRAJA NEDELJE

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin i njegov francuski kolega Emanuel Makron razgovaraće telefonom o situaciji oko Ukrajine pre kraja ove sedmice, izjavio je u utorak portparol Kremlja Dmitrij Peskov. U Parizu će u sredu biti održani pregovori u normandijskom formatu (Francuska, Nemačka, Rusija i Ukrajina) političkih savetnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KREMLJ PALI NOVE ČARKE U AVLIJI EVROPE: Front ka Rusiji, poslednje uporište zajedništva EU, postao još jedna karika u lancu zavada