AMERIČKI MEDIJI: SAD planiraju evakuaciju porodica američkih diplomata iz Ukrajine

Novosti online

21. 01. 2022. u 17:19

SJEDINJENE Američke Države razmatraju mogućnost evakuacije članova porodica američkih diplomata u Ukrajini u svetlu eskalacije situacije, saopštava agencija „Blumberg“, pozivajući se na obaveštene izvore.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: САД планирају евакуацију породица америчких дипломата из Украјине

Ukrajina zbog Donbasa "neuralgična" tačka Evrope / Foto AP

Kako se navodi, u Vašingtonu se razmatra plan koji predviđa obaveznu evakuaciju porodica američkih diplomata iz Ukrajine, a službenici diplomatskih misija moći će dobrovoljno da odlučuju o povratku kući.

Agencija navodi da bi SAD mogle da objave evakuaciju u narednih nekoliko dana, međutim, odluka još nije doneta. Jedan od izvora ističe da evakuacija ne znači da su sigurni u to da će Rusija izvršiti „invaziju“, već jednostavno pokazuje „pripremu u svetlu rasta napetosti“.

Poslednjih meseci Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.

Zbog toga je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio pisane, pravno obavezujuće, garancije Zapada da se neće dalje širiti prema ruskim granicama i da u tom delu Evrope neće raspoređivati naoružanje.

Razgovori na tu temu vođeni su protekle nedelje na tri nivoa - Rusija-SAD, Rusija-NATO i sa predstavnicima OEBS.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - RATNE IGRE VELIKIH RAZMERA: Hiljadu ruskih, uzbekistanskih i tadžihistanskih vojnika u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SI ĐINPING: Neophodna bezbednosna saradnja zemalja BRIKS-a