PUTIN O "CRVENIM LINIJAMA" ZA RUSIJU: "Više nemamo kud, doterali su nas do granice"

Novosti online

26. 12. 2021. u 15:21

RUSIJA je saterana do linije da ona nema više kuda, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin, govoreći o "crvenim linijama" za Moskvu.

ПУТИН О ЦРВЕНИМ ЛИНИЈАМА ЗА РУСИЈУ: Више немамо куд, дотерали су нас до границе

Vladimir Putin, Foto AP

- Već sam govorio o "crvenim linijama" preko kojih smatramo da ne sme da se pređe. Želim da svima bude jasno, u našoj zemlji, u inostranstvu i našim partnerima – ne radi se čak ni o granici koju ne želimo da neko pređe. Radi se o tome da više nemamo gde da se povučemo. Sabili su nas do takve linije da, izvinite na neprikladnom tonu, nemamo kuda dalje! - rekao je Putin za televiziju "Rusija 1".

S tim u vezi, podsetio je da je već upozoravao na opasnosti od novih isporuka raketnih sistema Ukrajini „kojima je potrebno četiri do pet minuta“ da dolete do Moskve.

- Pa, kuda ćemo sada da se krećemo? Jednostavno su nas doveli u takvo stanje da moramo da im kažemo: "Stanite!"Eto o čemu je reč - objasnio je predsednik.

Ruski lider kaže da predlozi o bezbednosnim pitanjima i "crvenim linijama" koje je Moskva objavila možda i nisu uobičajen način da se vodi diskusija, ali da postoji bojazan da će Zapad bilo koji ruski predlog iskoristiti za odugovlačenje procesa, za njegovo ispunjavanje destruktivnim stvaranjem pretnji po Rusiju u njenim susednim zemljama, kao i za pumpanje suseda Rusije savremenim sistemima naoružanja.

- Oni će beskrajno brbljati i beskrajno pričati o tome da treba pregovarati, a ne raditi ništa, osim što će susednu državu pumpati savremenim sistemima naoružanja i povećati pretnju Ruskoj Federaciji, sa kojom moramo nešto da uradimo, nekako da živimo - dodao je Putin.

Stoga je, prema rečima predsednika, predlog Moskve otvoren i jasan.

- Želeli smo da javnost, Rusije, Ukrajine, Evrope i Amerike shvati u čemu se sastoji naša ideja, šta bismo želeli da sprovedemo u toku ovog pregovaračkog procesa. Ne vidim ništa loše u tome - konstatovao je šef ruske države, ističući da je jedini cilj Moskve da postigne dogovore koji bi i danas i dugoročno posmatrano osigurali bezbednost Rusije i njenih građana.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je bezbednost Rusije dovedena u pitanje zbog nastavka širenja NATO-a na istok, zbog čega su garancije bezbednosti koje traži Moskva od životnog značaja.

Podsetimo, ruski predsednik je u novembru govorio o "crvenim linijama" za Rusiju i u tom kontekstu naveo je, između ostalog, povećano prisustvo NATO-a u Ukrajini, ali i potencijalni ulazak te bivše sovjetske republike u sastav Alijanse. Takođe je naveo i da su sve češće pojave da u blizini ruskih granica lete strateški bombarderi opremljeni "veoma ozbiljnim oružjem" što, kako je rekao, takođe prelazi određene granice.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM - Njegova reakcija će vas oduševiti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni