RUSI VIŠE NE VERUJU: "Novosti" analiziraju - Zašto Putin uporno traži pismene garancije od NATO da se neće dalje širiti

Branko Vlahović

26. 12. 2021. u 10:10

KAD je ruski predsednik Vladimir Putin 1. decembra predložio da počnu pregovori o pismenim, pravnim garancijama da se NATO neće širiti na Istok, on je objasnio da Zapad ne ispunjava usmeno data obećanja.

РУСИ ВИШЕ НЕ ВЕРУЈУ: Новости анализирају - Зашто Путин упорно тражи писмене гаранције од НАТО да се неће даље ширити

Foto AP

Koliko je ruski predsednik bio u pravu, svedoci smo ovih dana kada se u Briselu i Vašingtonu utrkuju da ubede svetsku javnost kako nikada nisu obećavali Moskvi da se NATO neće približiti zapadnim ruskim granicama.

Amerikanci nisu ništa ispunili od toga što su obećali najvišim rukovodiocima SSSR-a. I poslednji sovjetski predsednik i "otac perestrojke" Mihail Gorbačov optužio je Amerikance da su posle raspada SSSR-a hteli da naprave svoju novu imperiju. Oni su umislili da su pobedili u Hladnom ratu!

U Vašingtonu i Briselu su "zaboravili" da je američki državni sekretar Džejms Bejker 1990. godine obećao predsedniku SSSR -a Mihailu Gorbačovu da se NATO neće širiti na Istok. U susretu sa tadašnjim ministrom spoljnih poslova SSSR-a Eduardom Ševardnadzeom 9. februara 1990. Džejms Bejker je kazao da daje "železne garancije da NATO posle ujedinjenja Nemačke neće ići na istok". Istog dana Bejker je Gorbačovu kazao isto.

NIKO SE NE ŠTRECA

U KREMLjU odlično znaju da NATO ratuje zbog Ukrajine neće, a što se tiče novih sankcija kojima im prete, u Rusiji ih više ozbiljno ne doživljavaju. Od svih dosadašnjih sankcija ništa manju štetu od Rusije imaju oni koji ih uvode.

Pokušavao je Boris Jeljcin da razgovara sa Bilom Klintonom oko zabrinutosti što se bivše sovjetske republike primaju u NATO, ali mu je Klinton odgovorio da je to stvar volje naroda tih država. Nije hteo ni da čuje o obećanjima koje je davao državni sekretar Džejms Bejker. A šta sada Amerikanci i drugi članovi NATO kažu?

Putin je na godišnjoj konferenciji za novinare rekao da Amerikanci govore da je "mnogo toga rečeno". Dajte, pokažite službeni dokument u kojem je zapisano to obećanje da se NATO neće širiti na Istok. Da, takvog dokumenta nije bilo. Ali u stenogramima razgovora Ševardnadzea i Bejkera je to zapisano.

Rusija je prošle nedelje predala tekst svog predloga o zajedničkim garancijama bezbednosti u Evropi. Moskvi su odavno otvoreno rekli da su protiv toga da se u NATO prime Ukrajina i Gruzija. Ali u Briselu i Vašingtonu su protiv.

Amerikanci su dugo obećavali rukovodstvu u Kijevu da će ih primiti u NATO i sada je njima teško da Ukrajincima kažu da su za njih vrata zatvorena. Doduše, rečeno im je u nekoliko navrata da će proći desetak godina. Zamenica državnog sekretara zadužena za Evropu Viktorija Nuland, koju su Ukrajinci zapamtili dok je delila keks na Majdanu u centru Kijeva, ljudima koji su napravili državni udar, nedavno je prekorila predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog. Kazala mu je da se treba baviti reformama u svojoj zemlji i da prestane stalno da ponavlja pitanje kada će njegovu zemlju da prime u NATO.

Amerikanci kao da su zaboravili da su oni huškajući nacionaliste 2014. u Ukrajini obećavali da će ih primiti brzo u NATO i Evropsku uniju.

Prisetimo se da su Amerikanci obećavali i Gruziji da će je primiti brzo u NATO. Slali su u Tbilisi vojne instruktore koji su huškali protiv Rusa. Politički nezreli i bolesno ambiciozni tadašnji predsednik Gruzije je krenuo u rat protiv Rusije i posle nekoliko dana sramno kapitulirao.

Rukovodstva Gruzije, a zatim i Ukrajine nije otreznilo ni to što su im Amerikanci otvoreno rekli da ne nameravaju da šalju svoje vojnike i ratuju protiv Rusa ako dođe do eventualnog rata. Istovremeno im šalju vojnu pomoć i huškaju ih protiv Rusa.

U januaru bi trebalo da počnu pregovori između predstavnika Rusije i SAD. Stigao je i predlog iz Brisela da se u januaru održi Savet Rusija - NATO. U Moskvi kažu da se taj predlog sada razmatra i da je Rusija spremna za direktan dijalog o garancijama bezbednosti u Evropi.

Mnogima na Zapadu nije jasno kako tako oštro i u ultimativnom tonu Putin traži da se što pre potpiše dogovor o garancijama bezbednosti u Evropi kojim bi se tačno reklo da nema razmeštanja raketa malog i srednjeg dometa, kao i da se zaustavi primanje u NATO ruskih komšija.

BUŠOVI BATACI

KAD je srušen SSSR, a pravna naslednica postala Rusija, njen predsednik Boris Jeljcin se pokazao kao nedorastao pregovarač. Ekonomski pokradena Rusija se bila srozala do toga da je dobijala ekonomsku pomoć sa Zapada. Probirljivi Amerikanci, koji zbog straha od holesterola jedu uglavnom samo belo kokošje meso, pa ostaju velike količine bataka, slali su ih u Rusiju gde su se prodavali zamrznuti na uličnim tezgama. Rusi su ih zvali "noški Buša"!

Za razliku od Jeljcinove Rusije, Putin je u poslednjih deset godina uspeo da ekonomski stabilizuje zemlju. Ima jaku armiju i najnovije vrste oružja, tako da se u vojničkom pogledu oseća potpuno siguran. Ako se gleda gola statistika, Amerika ima više aviona i brodova, ali sada Rusi imaju modernije rakete i spremniju armiju.

- Mi smo precizno i jasno rekli, dalje kretanje NATO-a na Istok za nas je nedopustivo. Nismo mi došli na tuđe granice, već je NATO došao u naše dvorište - kazao je pred novinarima Putin.

BONUS VIDEO: 

TAKO SE TO RADI NA MINUS 20: Vladimir Putin na bogojavljenskom kupanju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)