"RAT" KINE I UKRAJINE ZBOG HELIKOPTERA: Zapad preko Kijeva hoće da spreči razvoj crvenog zmaja!

Tanjug

29. 11. 2021. u 16:44

GRUPA kineskih investitora pokrenula sudski postupak protiv zvaničnog Kijeva tražeći finansijsku odštetu od čak 4,5 milijardi dolara zbog ukrajinskog kršenja bilateralnog sporazuma o investicijama, izveštava Raša tudej (RT).

РАТ КИНЕ И УКРАЈИНЕ ЗБОГ ХЕЛИКОПТЕРА: Запад преко Кијева хоће да спречи развој црвеног змаја!

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kompanija "Peking Skajrizon Avijejšen", zajedno sa nekoliko drugih kineskih investitora, podnela je tužbu Stalnom arbitražnom sudu u Hagu, zahtevajući kompenzaciju za, kako navode, nepravedan tretman kineskih investitora od strane Ukrajine, što je rezultiralo znatnim gubicima u poslovanju i u Ukrajini i u Kini, objavila je ta firma na postu na mreži ViČet (WeChat).

Tužioci tvrde da su ukrajinske vlasti kontinuirano sprovodile nezakonite mere protiv ove kompanije i ističu da spremni da iskoriste sva moguća pravna sredstva za odbranu svojih legitimnih prava.

Skajrizon je 2016. dao ponudu za kupovinu 56 posto udela u ujrajinskom preduzeću Motor Sič iz Zaporožja, jednom od vodećih svetskih proizvođača motora za avione i helikoptere. Sporazum je trebalo da omogući Kini da popuni zaostatak u svojoj proizvodnji avio-motora i da pomogne Ukrajini da ponovo pokrene sopstvenu proizvodnju.

Kako dodaje RT, Skajrizon je navodno pristao da uloži 250 miliona dolara u ukrajinske fabrike i da izgladi pogon za montažu i servisiranje u jugozapadnoj kineskoj provinciji Čongking.

Međutim, početkom 2018, ukrajinska Služba za bezbednost pokrenula je krivičnu istragu protiv Motor Siča zbog optužbi da je oprema tog preduzeća izvezena u Kinu, nakon čega je obustavljeno trgovanje akcijama te kompanije na ukrajinskoj berzi i zaplenjen registar akcionara. Kao rezultat toga, prethodno dogovoreni posao nije završen. Sud u Ukrajini je takođe zamrznuo 41 posto akcija Motor Siča koje kontroliše kineska firma.

Kijev je u januaru 2021. uveo sankcije protiv kineskih investitora, koje obuhvataju blokadu imovine, smanjenje trgovinskih operacija, delimičan ili potpuni prekid transfera sredstava, kao i letova i transporta preko teritorije Ukrajine.

U martu je sud u Kijevu zaplenio celokupnu imovinu i sve akcije kineske kompanije, koje su navodno prebačene na vladino telo nadležno za upravljanje imovinom stečenom korupcijom i drugim nedozvoljenim radnjama. Kasnije je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao uredbu o nacionalizaciji Motor Siča.

Prema saopštenju koje je objavio kineski Skajrizon, preduzeće je nezakonito lišeno zakonskih prava kao akcionar Motor Siča, i prerpelo ogroman poslovni gubitak nakon uvođenja sankcija, navodi RT.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (2)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju