NEMAČKI MEDIJI: Vašington upozorio evropske zemlje na eskalaciju sukoba u Donbasu

Novosti onlajn

07. 11. 2021. u 10:02

SJEDINjENE Američke Države su diplomatskim kanalima upozorile Evropsku uniju, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju na pretnju eskalacije sukoba u Donbasu, piše list „Zidojče cajtung“, pozivajući se na sopstvene izvore.

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: Вашингтон упозорио европске земље на ескалацију сукоба у Донбасу

­Donbasom odjekuje pucnjava

List navodi da su se SAD krajem prošle nedelje obratile evropskoj službi za spoljne poslove i ministarstvima spoljnih poslova Nemačke, Francuske i Velike Britanije. Američka strana je ukazala na navodnu visoku koncentraciju ruskih trupa u blizini granice sa Ukrajinom i s tim povezani potencijal za zaoštravanje situacije. Prema pisanju lista, Sjedinjene Američke Države su sa partnerima podelile svoje informacije o kretanju ruskih snaga.

Istovremeno, tokom sastanka v. d. nemačke kancelarke Angele Merkel i američkog predsednika Džozefa Bajdena na marginama samita G20 u Rimu, američki lider zahtevao je od Berlina da poveća pritisak na Rusiju koristeći gasovod „Severni tok 2“. Vašington očekuje da će aktuelna vlada ili buduća nemačka koalicija izvršiti uticaj na Federalnu mrežnu agenciju na način da će regulator ili zaustaviti ili barem revidirati tekuću proceduru sertifikacije gasovoda.

List primećuje da je Kancelarija saveznog kancelara nezadovoljna postupcima Rusije u situaciji oko Ukrajine.

- Ponašanje u Moskvi iskušava strpljenje (Berlina) - rekli su izvori lista.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je 3. novembra nazvala objavljivanje američkih medija lažnom kampanjom o tome da Rusija navodno premešta snage prema ukrajinskoj granici. Ona je skrenula pažnju da su najmanje tri američka časopisa – „Politiko“, „Vašington post“ i „Forin polisi“ – objavila „kao po komandi u pravom napadu panike“ materijale da Rusija navodno dovlači trupe ka ukrajinskoj granici. „To nije bila jedna lažna vest, to je bila čitava nova lažna kampanja u američkim medijima“, istakla je diplomata.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov u utorak je objave o vojnoj tehnici Rusije „kod granica Ukrajine“ nazvao nekvalitetnim dezinformacijama. Portparol Kremlja naglasio je da je kretanje ruske vojne tehnike i vojske na teritoriji zemlje isključivo stvar Moskve.

Ranije je američki list „Politiko“ objavio je satelitske snimke koji, kako tvrde, pokazuju da Rusija navodno grupiše snage i vojnu tehniku na granici sa Ukrajinom. U članku se napominje da su snimci koji „pokazuju da Rusija nagomilava tenkove, samohodno oruđe i vojni arsenal“ u području grada Jeljni koji se nalazi u Smolenskoj oblasti. Interesantna je činjenica da se ona nalazi na granici sa Belorusijom, a ne Ukrajinom.

Prethodno je list „Vašington post“ javio 30. oktobra da američki i evropski zvaničnici izražavaju zabrinutost jer, navodno, prate prebacivanje dela ruskih snaga ka granici sa Ukrajinom. U članku se navodi da su zapadne zemlje posebno počele da primećuju ovo premeštanje poslednjih nedelja nakon što je Rusija sredinom septembra završila velike vojne vežbe sa Belorusijom „Zapad 2021“.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

RUSIJA DOBRODOŠLA, ALI BEZ ŠEFA KREMLJA: Francuzi pozvali Moskvu da učestvuje u obeležavanju 80 godina iskrcavanja u Normandiji