ZAŠTO JE KURC PODNEO OSTAVKU? Jedna greška ga koštala kancelarskog mesta

AUSTRIJSKI kancelar Sebastijan Kurc odlazi sa mesta prvog čoveka vlade, svestan da bi pao na glasanju koje je bilo predviđeno za utorak.

ЗАШТО ЈЕ КУРЦ ПОДНЕО ОСТАВКУ? Једна грешка га коштала канцеларског места

Foto: AP Photo/Ronald Zak/Depositphotos

Sve ove dane, njemu iza leđa, slagale su se nove koalicije, a Kurc je izabrao rezerevni položaj, šefa kluba Austrijske narodne stranke. Ipak, u prvi plan izlazi ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg koji će ubuduće voditi vladu.

Sve se odvilo ekspresno brzo, u subotu oko 18 časova Kurcova kancelarija je objavila ostavku, a sam kancelar je rekao da to nije lak korak.

- Bilo bi neodgovorno kliznuti u mesece zastoja - rekao je Kurc i kritikovao koalicijskog partnera, Zelene, koji su mu okrenuli leđa. Skandal sa finansiranjem medija koštao je Kurca kancelarskog mesta, a sada već pljušte optužbe na njegov račun.

- Ne radi se o meni, radi se o Austriji - tvrdi odlazeći kancelar.

Šalenberg je iskusan diplomata, koji je bio u izuzetno dobrim odnosima sa Kurcom. Suprostavljao se ilegalnoj imigraciji i tvrdio da raspodela imigranata u zemljama EU nije dobro rešenje. Zbog toga je došao na udar kritika, pa se i izvinio.

Ove je godine postavio zastavu Izraela na zgradu ministarstva spoljnih poslova kako bi pokazao solidarnost sa tom državom. U septembru su Sebastijan Kurc i Aleksander Šalenberg zajedno bili u Njujorku na zasedanju Opšte skupštine.

Novi kancelar poznat je i po tome što je bio portparol bivše ministarke spoljnih poslova Ursule Plasnik, a smatraju ga izuzetno dobrim komunikatorom. Zovu ga i ”Intimus”, aludirajući na prijateljstvo sa Kurcom.

Sada tek treba videti hoće li se održati vladajuća koalicija narodnjaka i Zelenih ili Austriju čekaju novi izbori.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: Pogledajte Severnu Koreju, zemlju iza "gvozdene zavese

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024