"NEMOGUĆE JE DA IH SVE EVAKUIŠEMO DO 31. AVGUSTA" Borelj: Bezbednosne mere SAD otežavaju odlazak iz Kabula

Tanjug

22. 08. 2021. u 00:09

VISOKI predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ocenio je danas da je nemoguće evakuisati do 31. avgusta sve Avganistance koji su sarađivali sa zapadnim vlastima i izrazio žaljenje zbog toga što bezbednosne mere koje su SAD uvele na aerodromu u Kabulu ometaju evakuaciju.

НЕМОГУЋЕ ЈЕ ДА ИХ СВЕ ЕВАКУИШЕМО ДО 31. АВГУСТА Борељ: Безбедносне мере САД отежавају одлазак из Кабула

Foto: Tanjug/AP Photo

Američka administracija odredila je 31. avgust kao datum za konačno povlačenje svojih snaga iz Avganistana i planira da evakuiše više od 30.000 Amerikanaca i avganistanskih civila, ali Borelj smatra da je to "matematički nemoguće".

- Koliko znam, Amerikanci nisu rekli da će ostati posle tog roka. Ali možda će promeniti mišljenje - naveo je Borelj u telefonskom razgovoru za Frans pres.

Ukazao je da postoji problem u pristupu aerodromu.

- Mere kontrole i bezbednosti koje sprovode Amerikanci veoma su stroge. Žalili smo se. Molili smo ih da budu popustljiviji. Ne uspevamo da obezbedimo prolazak našim saradnicima - priznao je Borelj, preneo je Indeks.

Samo delegacija EU, kako dodaje Index, ima oko 400 avganistanskih saradnika i članova njihovih porodica, a iako je obećana njihova evakuacija, do danas je u Španiju stiglo samo 150 ljudi.

- To su aktivni saradnici. Ali broj Avganistanaca koji su u ovih 20 godina radili s nama je mnogo veći - istakao je Borelj.

Šef evropske diplomatije objasnio je da Kabul ima dva aerodroma.

- Civilni je u rukama talibana i avioni odande ne poleću. Amerikanci kontrolišu vojni aerodrom. U avion puštaju ljude koji su na pisti. U avionu koji je danas stigao u Madrid, trećina putnika su Amerikanci - rekao je Borelj.

Upozorio je i da ako Amerikanci odu, Evropljani nemaju vojnih kapaciteta da bi mogli da zauzmu i obezbede vojni aerodrom.

Borelj smatra da će u tom slučaju talibani preuzeti kontrolu nad tim aerodromom.

Ocenio je i da mora da se razgovara sa talibanioma.

- Ako želite da izvučete svoje osoblje morate da razgovarate sa talibanima. Svi žele da se dogovore s talibanima. Imamo kontakte s njima, ali ne s vođama - rekao je Borelj.

On je naglasio da razgovarati sa talibanima ne znači i priznati ih kao vlast u Avganistanu.

- Ali biće nemoguće izvući iz Kabula sve Avganistance kojima treba zaštita. To je nemoguće. To je nezamislivo. Ne treba izmišljati. Postoje prioriteti. Želimo da izvučemo naše državljane i avganistanske saradnike - poručio je Borelj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!