BEZ RUSA: Zelenski potpisao zakon o autohtonim narodima u Ukrajini

Novosti onlajn

21. 07. 2021. u 22:25

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je zakon „O autohtonim narodima Ukrajine“, saopšteno je iz kabineta predsednika.

БЕЗ РУСА: Зеленски потписао закон о аутохтоним народима у Украјини

FOTO: Arhiva

Kao autohtoni narodi označeni su oni koji su se formirali na teritoriji Krima – krimski Tatari, Karaimi i Krimčaci. Rusi nisu na spisku.

Ukrajinski parlament je 1. jula ove godine na inicijativu predsednika usvojio ovaj zakon. Rusi nisu uvršteni na listu autohtonih naroda. Ovaj zakon određuje prava autohtonih naroda u državi.

U zakonu je navedeno šta je izvorni narod Ukrajine – to je autohtona etnička zajednica koja je nastala na teritoriji Ukrajine, ima svoj originalni jezik i kulturu, tradicionalne, socijalne, kulturne i zastupničke organe, doživljava sebe kao izvorni narod Ukrajine, predstavlja etničku manjinu u okviru stanovništva zemlje.

Odvojeno su navedeni narodi nastali na teritoriji Krima, kao što su krimski Tatari, Karaimi i Krimčaci.

Ti narodi imaju pravo na samoopredeljenje u Ukrajini, da grade svoj politički status u okvirima Ustava i državnih zakona i slobodno ostvaruju ekonomski, socijalni i kulturni razvoj.

Dokumentom se autohtonim narodima garantuju prava da imaju svoje obrazovne institucije i da se školuju na svom jeziku, kao i da imaju svoje medije.

Država se pak obavezuje da im garantuje zaštitu od genocida.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da negativno gleda na ideju predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o tome da Rusi budu isključeni sa liste autohtonih naroda u toj zemlji i naveo da podela naroda koju pravi Ukrajina na autohtone i neautohtone podseća na nacističku Nemačku.

Kasnije je Putin objavio članak o Ukrajini, o odnosima Moskve i Kijeva, o Donbasu, ali i o poreklu ruskog i ukrajinskog naroda.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)