DODIK O NUKLEARNOM OTPADU: BiH će tužiti Hrvatsku zbog Trgovske gore

Tanjug

30. 10. 2020. u 00:05

ДОДИК О НУКЛЕАРНОМ ОТПАДУ: БиХ ће тужити Хрватску због Трговске горе

Foto Novosti

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da BiH neće odustati od podizanja tužbi protiv Hrvatske ako ta zemlja ne odustane od namere da odlaže nuklearni otpad na Trgovskoj gori uz granicu sa BiH.

Dodik je ocenio da je krajnje vreme da Savet ministara BiH formira ekspertski i pravni tim za rešavanje tog pitanja.

-Konačno je došlo do odluke o formiranju ekspertskog i pravnog tima, iako je ministar inostranih poslova u Savetu ministara Bisera Turković ranije to odugovlačila- rekao je Dodik, prenosi RTRS.

On je podsetio da je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac to pitanje stalno vraćao na Savet ministara i da se to uporno odbijalo.

Dodik je podsetio da je prošle godine, kada je ušao u Predsedništvo BiH, već u martu na prvim sednicama to telo usvojilo zaključke da nuklearni otpad ne može da se locira na Trgovskoj gori, kao i da je neophodno da se u to uključe organi BiH.

Ilustracija / Foto Tanjug

-Hrvati su to radili individualno i sada vidimo neke pomake, jer smo i mi rekli da ćemo, ukoliko ne bude moglo doći do dogovora, pokrenuti međunarodne sporove. Zbog toga je potreban i ovaj ekspertski tim da bi se napravile podloge za te poteze- rekao je Dodik novinarima u Gradišci.

On kaže da se neće oklevati sa podizanjem neophodnih tužbi na bilo kojoj sudskoj instanci u svetu, ukoliko ne bude dogovora sa Hrvatima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Mile

18.12.2020. 06:20

Bosnjacki politicari blokirali formiranje expertskog tima za resavanje spora oko odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Republici Hrvatskoj? Neverovatno! Tko placa te "politicare." Da li BiH zaista nije u stanju da se transformise u normalnu europsku drzavu tri naroda i ova entineta? Da li je mozda resenje tri-tri, tri naroda i tri entiteta ili nesta "drugo."???