DŽELAT SRBA NA DNU JEZERA: Detalji smrti Zdravka Mucića - otišao u ribolov i nije se vratio

E. V. N.

19. 07. 2020. u 22:33

LEŠ Zdravka Pave Mucića (64), nekadašnjeg komandanta zloglasnog logora za Srbe "Čelebići", pronađen je danas oko 15 časova u Cerićima kod Konjica, u kome je do rata živelo samo srpsko stanovništvo.

ЏЕЛАТ СРБА НА ДНУ ЈЕЗЕРА: Детаљи смрти Здравка Муцића - отишао у риболов и није се вратио

ZATOČENICI Srbi u logoru 1992. Foto printscreen

Njegov nestanak prijavljen je lokalnoj policiji u petak oko 14 časova. Mucić je otišao u ribolov i nije se vratio kući. Organizovana je potraga i telo je pronađeno u jezeru. Prvi rezultati istrage ukazuju da se Mucić utopio.


- Izvršen je uviđaj na licu mesta i potvrđen identitet lica koje je poslednji put boravilo na području Donjeg Sela i Cerića - navodi se u saopštenju Operativnog centra Policijske uprave Konjic.

Foto printscreen

Zdravko Mucić, poznatiji u Konjicu kao Pavo, bio je komandant zloglasnog logora "Čelebići" od maja do novembra 1992. godine, u kome je smrtno stradao 21 srpski logoraš.


Protiv Mucića, Zejnila Delalića, Hazima Delića i Esada Landže, Haški tribunal je 19. marta 1996. godine podigao optužnice zbog zločina nad Srbima počinjenih u logoru "Čelebići" kod Konjica. Mucić i Delalić su u martu uhapšeni u Austriji odakle su sprovedeni u Hag, dok su Delić i Landžo tek u novembru 1996. iz Konjica prebačeni takođe u haški pritvor.


Tokom suđenja u Hagu, koje je trajalo od marta 1997. do novembra 1998. godine, svedočila su 122 svedoka.


Pretresno veće je 16. novembra 1998. donelo presudu kojom je Mucić, na osnovu krivične odgovornosti nadređenog, osuđen na sedam godina zatvora i to zbog protivpravnog zatočenja civila, lišavanja života, mučenja, nečovečnog postupanja i nanošenja patnji i teških povreda.

UPRAVNIK "ČELEBIĆA"

LOGOR "Čelebići" nalazio se na putu Sarajevo - Mostar oko 5,5 km od Konjica prema Jablanici. Stratište je bilo u skladištu JNA za goriva. U krugu se nalazilo nekoliko hangara magacina gde su držani logoraši. Od 20. aprila 1992. kada su združeni Hrvati i muslimani odavde oterali 14 vojnika JNA, tu je bila komanda logora. Početkom juna 1992. za upravnika je postavljen Zdravko Mucić.

Nakon žalbenog postupka, koji je trajao tri godine, Muciću je kazna povećana na devet godina i on je nakon izdržanih dve trećine kazne, 18. jula 2003. pušten na slobodu.

Trojka iz Konjica bili su prvi ratni zločinci koji su optuženi i presuđeni za zločine počinjene nad Srbima tokom građanskog rata u BiH.


Zašto je Mucić boravio u Cerićima i imaju li priče koje kruže društvenim mrežama da je tražio nešto skriveno tokom ratnih dešavanja utemeljenje, možda će pokazati istraga.
Zasad mediji u Hrvatskoj i BiH upadljivo ćute na vest o smrti Mucića. Za zločine u BiH je 2018. okrivljeno još najmanje 16 Bošnjaka i Hrvata, koji još čekaju optuženičku klupu.

Suđenja ljudima koji su potpuno "očistili" oko 8.000 Srba iz ovog dela BiH odložena su, nezvaničo, zbog virusa korona. Bivši upravnik logora "Čelebići" mnogo je znao o zlodelima prema Srbima od 1992. do 1994. kada je logor ispražnjen i bio bi dragocen svedok na ovom suđenju - kad bi govorio istinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri