CENTAR IZ KALIFORNIJE: Severna Koreja razvija AI u mnogim oblastima

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

23. 01. 2024. u 20:16

SEVERNA Koreja razvija veštačku inteligenciju (AI) i mašinsko učenje u mnogim oblastima, od toga kako odgovoriti na kovid 19 i zaštititi nuklearne reaktore, do simulacije ratnih igara i unapređenja vladinog nadzora, navodi se u najnovijoj studiji Džejms Martin centra za studije neproliferacije (CNS) iz Kalifornije.

ЦЕНТАР ИЗ КАЛИФОРНИЈЕ: Северна Кореја развија АИ у многим областима

Foto Shutterstock

Međunarodne sankcije uvedene zbog programa nuklearnog oružja Pjongjanga su možda omele pokušaje Severne Koreje da obezbedi veštačku inteligenciju hardvera, ali izgleda da zemlja teži najnovijoj tehnologiji, saopštio je autor studije Hjuk Kim iz CNS.

-Nedavni napori Severne Koreje u razvoju AI označavaju stratešku investiciju za jačanje njene digitalne ekonomije, navodi se u izveštaju, prenosi Rojters.

Neki od severnokorejskih istraživača veštačke inteligencije su sarađivali sa stranim naučnicima, uključujući i kineskim, navodi se u izveštaju.

Severna Koreja je osnovala Institut za istraživanje veštačke inteligencije 2013, dok je poslednjih godina nekoliko severnokorejskih kompanija promovisalo komercijalne proizvode koji sadrže AI, piše u izveštaju.

-Potraga Severne Koreje za simulacionim programima rata, korišćenjem mašinskog učenja, otkriva namere da bolje razumeju operativna okruženja u odnosu na potencijal protivnika, naveo je, pored ostalog, autor studije Kim.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)