PLES U SVEMIRU: Otkriven planetarni sistem sa šest savršeno sinhronizovanih egzoplaneta (VIDEO)

Novosti online

01. 12. 2023. u 00:00

NAUČNICI su u svemiru otkrili planetarni sistem, udaljen na 100 svetlosnih godina, sa šest egzoplaneta koje u savršenoj harmoniji „plešu“ oko matične zvezde HD 110067.

ПЛЕС У СВЕМИРУ: Откривен планетарни систем са шест савршено синхронизованих егзопланета (ВИДЕО)

Foto tviter NASA

Ovo je izuzetno retka pojava u kosmosu s obzirom na to da je sistem ostao neporemećen više od milijardu godina.

-Mislimo da samo oko jedan odsto svih sistema ostaje u rezonanci. To nam pokazuje savršeno očuvanu konfiguraciju planetarnog sistema koja je do sada ostala netaknuta, izjavio je Rafael Luke, astrofizičar sa Univerziteta u Čikagu.

Orbitalne rezonance, koje se javljaju kada dva orbitirajuća tela vrše redovan, periodičan uticaj jedno na drugo, nisu neuobičajene. Međutim, rezonantni lanac koji uključuje šest egzoplaneta izuzetno je retko astronomsko otkriće.

Nasin TESS teleskop je prvi put otkrio znake ovog jedinstvenog sistema 2020. godine, koji je kružio oko narandžaste patuljaste zvezde u sazvežđu Berenika Koma, a detaljnije je proučavan dve godine kasnije korišćenjem Keopsovog svemirskog teleskopa, prenosi „Science alert“.

Kombinacija sjaja zvezde domaćina i pretpostavljenog prisustva proširene atmosfere na većini njenih planeta čini HD 110067 najpovoljnijim multiplanetarnim podneptunskim sistemom za posmatranje, zaključuju autori studije objavljene u časopisu „Nature“.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo fudbaler kojeg Piksi i Rambo Petković dobro pamte