PLANETA GUŠĆA OD ČELIKA: Otkriće koje dovodi u pitanje teorije naučnika

Novosti online

04. 09. 2023. u 23:45

ASTRONOMI su otkrili zagonetnu egzoplanetu koja ima neverovatno gusto jezgro, čime se dovode u pitanje trenutne teorije o formiranju planeta.

ПЛАНЕТА ГУШЋА ОД ЧЕЛИКА: Откриће које доводи у питање теорије научника

Foto: Novosti

Zbunjujuća egzoplaneta označena sa TOI-332b, nalazi se unutar takozvane neptunske pustinje, a njene fizičke karakteristike i orbitalna distanca u odnosu na matičnu zvezdu teško su objašnjive u skladu sa važećim teorijama o nastanku planeta..

Astrofizičar Ares Ozborn sa Univerziteta Vorvik u Velikoj Britaniji, rekao je da TOI-332b ima neuobičajeno visoku gustinu i izuzetno kratak period rotacije. Ta egzoplaneta smeštena je u tzv. neptunskoj pustinji, regionu u kom nema ili ima veoma malo egzoplaneta veličine Neptuna u blizini zvezda domaćina.

TOI-332b, pronađen u orbiti oko narandžaste patuljaste zvezde udaljene 727 svetlosnih godina od Zemlje, 3,2 puta je veći od naše planete i napravi krug oko svoje zvezde za 18,72 sati.

Već samo ta svojstva učinila bi TOI-332b interesantnim, ali postoji još nešto. Gravitacijski uticaj na zvezdu domaćina omogućio je naučnicima da izmere masu te egzoplanete, koja iznosi 57,2 Zemljinih masa. Naš Neptun, poređenja radi, ima 17,15 Zemljinih masa.

Ova planeta ima gustinu od 9,6 grama po kubnom centimetru, što je gušće od čelika. To je jedna od najgušćih masa egzoplaneta sličnih Neptunu dosad otkrivenih. Sam Neptun ima gustinu od 1,64 grama po kubnom centimetru, a Zemlja 5,51 gram.

Visoka gustina ukazuje na veliko čelično jezgro, zajedno sa stenovitim plaštom i tankom vodonično-helijumskom atmosferom. Misterija je i zašto ne postoji veća atmosfera, slično Jupiteru, niti se zna gde je nestala.

Potencijalna objašnjenja šta se dogodilo sa atmosferom uključuju fotoisparavanje, migraciju planeta, unutrašnje zagrevanje ili veliki sudar s drugim nebeskim telom. Međutim, te hipoteze zahtevaju dalja istraživanja.

Ova neobična planeta testira ono što trenutno razumemo o formiranju planeta, a kako takvo džinovsko jezgro postoji bez gasovitog omotača, ostaje pitanje bez odgovora, ističu autori studije, koja je prihvaćena za objavljivanje u časopisu britanskog Kraljevskog astronomskog društva, prenosi „Sajens alert“.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024