PLANETA GUŠĆA OD ČELIKA: Otkriće koje dovodi u pitanje teorije naučnika

Novosti online

04. 09. 2023. u 23:45

ASTRONOMI su otkrili zagonetnu egzoplanetu koja ima neverovatno gusto jezgro, čime se dovode u pitanje trenutne teorije o formiranju planeta.

ПЛАНЕТА ГУШЋА ОД ЧЕЛИКА: Откриће које доводи у питање теорије научника

Foto: Novosti

Zbunjujuća egzoplaneta označena sa TOI-332b, nalazi se unutar takozvane neptunske pustinje, a njene fizičke karakteristike i orbitalna distanca u odnosu na matičnu zvezdu teško su objašnjive u skladu sa važećim teorijama o nastanku planeta..

Astrofizičar Ares Ozborn sa Univerziteta Vorvik u Velikoj Britaniji, rekao je da TOI-332b ima neuobičajeno visoku gustinu i izuzetno kratak period rotacije. Ta egzoplaneta smeštena je u tzv. neptunskoj pustinji, regionu u kom nema ili ima veoma malo egzoplaneta veličine Neptuna u blizini zvezda domaćina.

TOI-332b, pronađen u orbiti oko narandžaste patuljaste zvezde udaljene 727 svetlosnih godina od Zemlje, 3,2 puta je veći od naše planete i napravi krug oko svoje zvezde za 18,72 sati.

Već samo ta svojstva učinila bi TOI-332b interesantnim, ali postoji još nešto. Gravitacijski uticaj na zvezdu domaćina omogućio je naučnicima da izmere masu te egzoplanete, koja iznosi 57,2 Zemljinih masa. Naš Neptun, poređenja radi, ima 17,15 Zemljinih masa.

Ova planeta ima gustinu od 9,6 grama po kubnom centimetru, što je gušće od čelika. To je jedna od najgušćih masa egzoplaneta sličnih Neptunu dosad otkrivenih. Sam Neptun ima gustinu od 1,64 grama po kubnom centimetru, a Zemlja 5,51 gram.

Visoka gustina ukazuje na veliko čelično jezgro, zajedno sa stenovitim plaštom i tankom vodonično-helijumskom atmosferom. Misterija je i zašto ne postoji veća atmosfera, slično Jupiteru, niti se zna gde je nestala.

Potencijalna objašnjenja šta se dogodilo sa atmosferom uključuju fotoisparavanje, migraciju planeta, unutrašnje zagrevanje ili veliki sudar s drugim nebeskim telom. Međutim, te hipoteze zahtevaju dalja istraživanja.

Ova neobična planeta testira ono što trenutno razumemo o formiranju planeta, a kako takvo džinovsko jezgro postoji bez gasovitog omotača, ostaje pitanje bez odgovora, ističu autori studije, koja je prihvaćena za objavljivanje u časopisu britanskog Kraljevskog astronomskog društva, prenosi „Sajens alert“.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?