SNAŽNA EKSPLOZIJA SUPERNOVE: Mrtva zvezda je jurila galaksijom ostavljajući trag poput komete

Novosti online

31. 05. 2023. u 00:30

NAJNOVIJE otkriće astronoma baca novo svetlo na nasilnu prirodu smrti masivnih zvezda.

СНАЖНА ЕКСПЛОЗИЈА СУПЕРНОВЕ: Мртва звезда је јурила галаксијом остављајући траг попут комете

Foto: EPA

Astronomi koji proučavaju crne rupe u slučajnom otkriću naišli su na redak fenomen: mrtvu zvezdu koja juri od svoje supernove i iza sebe ostavlja trag koji podseća na trag komete.

Zvezda o kojoj je reč, poznata kao PSR J1914+1054g, tek je četvrta takve vrste, opažena zajedno s pridruženom izduženom maglicom i ostatkom supernove. Maglicu je tim naučnika predvođen astrofizičarom Sarom Elisom Motom nazvao Mini Maus.

Njihovo otkriće baca svetlo na nasilnu prirodu smrti masivne zvezde i pruža dragocene uvide u pulsare, supernove, međuzvezdane medije i udare svemirskog vetra.

KAKO JE „MIŠICA“ PRONAĐENA

Naučnici su do tog otkrića došli korišćenjem radioteleskopa MeerKAT u Južnoj Africi kako bi istražili binarni zvezdani sistem nazvan GRS 1915+105. Dok su ga posmatrali primetili su neobičnu traku svetlosti nalik na pulsarsku maglicu, koja je veoma ličila na jednu otkrivenu još 1987. godine i koja je nazvana Maus.

Dalja analiza podataka iz istraživanja FAST Galactic Plane Pulsar Snapshot (GPPS), koje je u toku, dovela je do identifikacije novootkrivenog pulsara, nazvanog J1914, smeštenog na prednjoj strani slučajno otkrivene svetlosne trake. Naknadna posmatranja potvrdila su da J1914 leži tačno na vrhu tog traga.

Analiza MeerKAT radijskih podataka takođe je otkrila slabašni kružni oblik smešten iza pulsara i njegovog repa, čija je putanja praćena natrag do središta. Astronomi su utvrdili da taj kružni oblik predstavlja ostatke supernove iz koje je nastao J1914. Dužina repa iza tog pulsara je otprilike 40 svetlosnih godina, dok je radijus ostatka supernove oko 43 svetlosne godine.

 

IMPRESIVNA BRZINA

Rođenje J1914 pulsara, a time i događaj supernove, dogodilo se pre otprilike 82.000 godina. Prateći trag natrag prema centru maglice, naučnici su izračunali da brzina pulsara J1914 iznosi između 320 i 360 kilometara u sekundi.

Iako nije reč o najbržoj zabeleženoj odbegloj zvezdi i iako njena brzina nije dovoljna za beg iz Mlečnog puta, brzina J1914 ostaje impresivna. Štaviše, naučnici ističu da su do danas identifikovana samo tri druga pulsara sličnih karakteristika.

Novo otkriće, koje čeka objavu u časopisu „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“ i koje se trenutno nalazi na repozitorijumu arXiv, ne samo da produbljuje razumevanje pulsara, supernova i međuzvezdanih fenomena, već takođe naglašava potencijal teleskopa MeerKAT u otkrivanju retkih nebeskih objekata.

Zahvaljujući otkrivanju struktura sličnih Mausu i Mini Maus, MeerKAT će pomoći u otkrivanju novih radijskih pulsara koji će dodati još uvek maloj populaciji takvih objekata, za koju se predviđa da će imati hiljade članova u našoj galaksiji, pišu autori istraživanja, preneo je „Sajens alert“.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)