PRONAĐENA SOBA ZA ROBOVE: Iskopani ostaci koji će pomoći u rekonstrukciji završne faze erupcije Vezuva

Novosti onlajn

02. 04. 2023. u 13:18

NOĆ pre nego što će 24. avgusta 79. godine n.e. doći do erupcije Vezuva, vrlo verovatno da nijedan stanovnik Pompeje nije ni posumnjao šta se dešava ispod zemljine površine. Mnogi danas čak smatraju da oni uopšte nisu ni bili svesni da su padine prekrivene vinogradima i usevima skrivale "uspavani" vulkan, koji će u jednom trenutku početi da izbacuje pepeo i lavu - neki istraživači tvrde da se ovaj događaj odigrao u oktobru - i na taj način zapečati sudbinu svih onih koji su se našli u njegovoj blizini.

ПРОНАЂЕНА СОБА ЗА РОБОВЕ: Ископани остаци који ће помоћи у реконструкцији завршне фазе ерупције Везува

Foto: Profimedia

Ipak, jednom kada se Vezuv "probudio" vrlo brzo su se rimski gradovi Pompeja i Herkulanum našli zatrpani ispod 6 m vulkanskog pepela. Masivna erupcija je rezultirala ispuštanjem smrtonosnih oblaka gasova, rastopljenog kamena i vrućeg pepela visoko u nebo, oslobađajući količinu energije do 100.000 puta veću nego što je oslobođena prilikom eksplozije nuklearnih bombi u Hirošimi i Nagasakiju.

Život u Pompeji tokom poslednjih sati

U severnom delu Pompeje nalazi se Civita Giuliana, vila u kojoj se nekada davno proizvodilo ulje i vino. Nju je prvi put istraživao, početkom 20. veka italijanski plemić, markiz Đovani Imperijali. Tokom iskopavanja otkriveno je nekoliko stambenih prostorija i delova u kojima se proizvodila hrana. Nedavno su arheolozi došli do novih impresivnih nalaza, poput ostataka kočije ukrašene reljefima u srebru, štale i sobe u kojoj su živela tri roba.

Međutim, nakon ovih otkrića u njoj su nastavljeni radovi sa ciljem zaštite dela lokaliteta od pljačkaša, nakon čega su arheolozi došli do novih otkrića i iskopali ostatke posuđa, bokala i keramičkih posuda koje su bile poređane naopačke, duž zidova prostorije koja je bila namenjena robovima. Za koje straživači veruju da će im pomoći da rekonstruišu svakodnevni život u gradu tokom završne faze erupcije Vezuva.

(Nacionalna geografija)

BONUS VIDEO: EVAKUISANO ČITAVO MESTO - U Minesoti iz šina iskliznuli vagoni teretnog voza

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NE ZNAJU NI MNOGI ISKUSNI VOZAČI: Čemu služi linija na spoljnom retrovizoru