JEZIVO - PARAZIT KOJI MENJA ORGAN ŽRTVE: Fotografisan u ustima ribe

Đ. S.

06. 11. 2021. u 21:51

RADNIK u državnom parku Galvston Ajland, na zapadnoj obali Meksičkog zaliva u Teksasu, pronašao je ribu koja ga je prilično iznenadila.

ЈЕЗИВО - ПАРАЗИТ КОЈИ МЕЊА ОРГАН ЖРТВЕ: Фотографисан у устима рибе

Foto: Depositphotos

Naime, unutar usta ribe Micropogonias undulatus, nalazilo se previše nogu da bi to bio jezik, a tu su bile i oči.

O čemu se zapravo radi?

Izopodi roda Cimothoa su paraziti koji uđu u telo ribe kroz škrge, smeštaju se u ustima i zakače se za jezik iz kog isisavaju krv. Kada u jeziku nema više krvi on se osuši i otpadne, a parazit ga uspešno zameni.

-To je jedini poznati slučaj da parazit funkcionalno zameni organ domaćina, objavili su radnici parka na svojoj Fejsbuk stranici.

Mark Fišer, naučni direktor u „Texas Parks and Wildlife“ objasnio je da su ovi paraziti prilično česti kod nekih vrsta riba, poput pegave pastrmke, ali da ih nikada ranije nije video kod Micropogonias undulatus-a, prenela je „Nacionalna geografija“.

Isto iznenađenje doživeo je i student biologije iz Kejptauna kada je na ovog parazita naišao u ribi cipuli, što je bio prvi zabeležen takav slučaj.

Ali iako deluje pomalo zastrašujuće, ovaj odnos nije toliko loš. Samo dva istraživanja su pokazala da parazit utiče na kvalitet života ribe kod koje se nastani u ustima. Jedno iz 2013. je pokazalo da se ribe smanje, a pretpostavlja se iz dva razloga — jedan je što deo hranljivih materija uzima parazit. Druga pretpostavka je da on svojom veličinom prosto blokira prolaz hrane, pa ribe počnu da uzimaju manje.

Čak i uz taj problem, nije dokazano da vrste riba kod kojih se nastanjuju žive kraće.

Dvoglava kornjača - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021

rs.sputniknews.com

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili