PALA PRVA KLAPA KOŠARA: Oko stotinu članova ekipe angažovano na setu u dvema kasarnama

I. MITIĆ

16. 07. 2020. u 09:42

PRVI kadrovi "Košara" napravljeni su juče u dvema kasarnama Vojske Srbije u Leskovcu, a nakon dugotrajnih priprema za početak snimanja, na šta je uticala i aktuelna epidemiloška situacija u zemlji.

ПАЛА ПРВА КЛАПА КОШАРА: Око стотину чланова екипе ангажовано на сету у двема касарнама

Foto: Fejsbuk/Grad Leskovac

Uz stroge mere opreza, reditelj Balša Đogo je sa svojim saradnicima, posle dva odlaganja, započeo rad na filmu sa podnaslovom "Samo mrtvi su videli kraj rata" o mladim ljudima koji su učestvovali u jednoj od najtežih bitaka u novijoj srpskoj istoriji. Mnogi od njih su na Košarama za domovinu dali i ono najvrednije što su imali - svoj život.

Veliki filmski projekat, sa više od 350 eksplozija, o ratnoj drami koja se odvijala na albansko-srpskoj granici 1999. godine, okupio je oko 150 glumaca i biće trajno sećanje na događaje koje njeni akteri opisuju kao "pakao na zemlji". Film se snima po scenariju Đorđa Milosavljevića, dok je scenario za 12 epizoda istoimene serije napisao Strahinja Radetić. Reditelj Balša Đogo nam je kratko rekao da se raduje što je konačno počelo snimanje filma koje je dugo pripremao.

ISTINA O RATNOM PODUHVATU

BITKA za Košare je trajala dva meseca tokom NATO agresije na našu zemlju i u njoj su se pripadnici Vojske Jugoslavije herojski borili za svoju otadžbinu. Film "Košare" će se, kako je najavljeno, baviti stvarnim događajima, a ne mitovima. Na filmsko platno doneće istinu o ratnom poduhvatu tokom kojeg je svoje živote izgubilo 108 vojnika. Glavna tema je sudbina pripadnika 53. graničnog bataljona Vojske Jugoslavije, od kada u martu 1998. godine dolaze na odsluženje vojnog roka do nekoliko godina posle bitke na Košarama.

Prvi snimajući dan, kao po pravilu, doneo je mnogo uzbuđenja i apsolutne posvećenosti poslu. Filmsku ekipu mnogo toga tek očekuje, a sledeća lokacija na koju se seli je Bela Palanka. Na pripremama samo jednog snimajućeg dana u Leskovcu radilo je više od 100 ljudi. Ulaz u vojne objekte bio je omogućen samo ekipi filma, a prema nezvaničnim informacijama, svi su bili u obavezi da poštuju neophodne epidemiloške mere. To je donekle komplikovalo posao, ali je snimanje ipak proteklo po planu.

- Molim vas za razumevanje. U Leskovcu smo i počeli smo da radimo na filmu. Svi se radujemo tome, ali smo i u velikoj gužvi i obavezama. Trudimo se da sve protekne onako kako smo i planirali - rekao je Đogo.

Neke od glavnih uloga u ovom filmskom ostvarenju poverene su Svetozaru Cvetkoviću, Viktoru Saviću, Luki Grbiću, Jovanu Jovanoviću, a očekuje se, kako je ranije najavljeno, i učešće Žarka Lauševića i Miloša Bikovića koji će igrati jednog od "ratnih veterana". On na Košare dolazi da svojim iskustvom pomogne golobradim mladićima u njihovoj herojskoj borbi protiv višestruko brojnijih pripadnika OVK potpomognutih NATO avijacijom i artiljerijom albanske vojske...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (15)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina