NOTE IZ ARHIVE OŽIVELE NA INTERNETU: U Istorijskom muzeju Srbije biće promovisani mladi i talentovani izvođači

M. KRALj

15. 11. 2021. u 12:35

PARTITURE koje su dugo "spavale" neiskorišćene u notnoj arhivi Istorijskog muzeja Srbije, dobile su novi život.

НОТЕ ИЗ АРХИВЕ ОЖИВЕЛЕ НА ИНТЕРНЕТУ: У Историјском музеју Србије биће промовисани млади и талентовани извођачи

Vuk Vukajlović, Foto Z. Jovanović

Srpska kola i stare pesme, zaboravljene u kutijama punim nota, postale su obavezan deo koncerata, u ciklusu "Muzikom kroz muzej", koji IMS organizuje sa Udruženjem UNICA ART, od novembra prošle godine.

- Reč je o zapisima naših kompozitora, poput Kornelija Stankovića, ili Vojislava Vučkovića, koji su na notni način zabeležili narodno blago - otkriva za naš list Aleksandra Dimitrijević, predsednica Udruženja UNICA ART, ističući da je istraživanje notnog arhiva inicirala direktorka IMS Dušica Bojić, koja je velikom delom zaslužna za realizaciju ideje o koncerima u muzeju.

- Postoji dvadesetak tih sveski - opusa za solo klavir, a ima i partitura za glas i klavir.

Neke su zapisali i nepoznati autori. Sada ih muzičari oživljavaju u svojim aranžmanima. Sviramo ih u raznim kombinacijama: za violinu i klavir, violinu i harfu, ili samo za klavir, na kome se svira kolo.

Aleksandra Dimitrijević, Foto Z. Jovanović

Namera je da koncerte prati i izložba tih originalnih notnih zapisa. Ova serija muzičkih nastupa u zdanju na Trgu Nikole Pašića, pokrenuta u vreme kada epidemiloška situacija nije dozvoljavala nikakva okupljanja, pa ni održavanje koncerata pred publikom, odvijala se prvo isključivo onlajn.

- Svih šesnaest koncerata iz prve sezone, kao i tri iz nove, dostupno je na jutjub-kanalu

Istorijskog muzeja - nastavlja sagovornica.

- Zahvaljujući toj, tada jedinoj mogućnosti, međutim, postali smo preko interneta vidljivi i u inostranstvu. Dobijali smo mejlove podrške, ponude za saradnju, razmenu...

Bili smo jedini u Srbiji, koji su držali redovne onlajn nastupe. Iz virtuelnog polako smo se vratili u "normalan" svet, pa sada može i da se uživo prisustvuje koncertnoj sezoni. Onlajn prenose smo zadržali, jer želimo da ostane zabeleženo kako su i u ovim teškim vremenima muzičari radili.

Do juna, od planiranih dvadesetak koncerata, svaki treći biće posvećen mladim talentima, a projekat je "otvorio" gitarista Vuk Vukajlović, koji je nagradama na tridesetak međunarodnih takmičenja pre neki dan dodao i pobedu u Antvrpenu, u Belgiji.

Od svih priznanja (uglavnom prvih nagrada), najznačajnije mu je učestvovanje u programu "Virtuozi" u Budimpešti i nadmetanje gitarista "Ana Amalija" u Vajmaru:

- Na oba sam pobedio - kaže , za "Novosti", ovaj učenik treće godine srednje muzičke škole "Kosta Manojlović", kod profesora Lazara Ostojića.

- Takmičenje u Mađarskoj mi je bilo važno, zato što je uključivalo interpretatore i na drugim instrumentima. Imalo je veliku medijsku pažnju i mnogo ljudi je čulo kako sviram. Taj TV program emitovan je u pet zemalja. A nadmetanje u Nemačkoj je najprestižnije kada je reč o mom instrumentu.

Sa namerom da svira električnu gitaru, ova mlada muzička zvezda prve akorde naučila je na kursu koji je organizovao festival "Gitar art". Potom se zainteresovao za klasiku i sa deset godina je upisao nižu muzičku školu, koju je, da bi sustigao i prestigao generaciju, završio po ubrzanom programu.

- Sada ništa ne ubrzavam, jer želim da lepo savladam gradivo za fakultet - ističe sedamnaestogodišnjak, koji se usavršavao i na mnogim master klasovima, a kome je muzika postala životni izbor.

NIJE SVE CRNO I NEGATIVNO

KONCERTE mladih talenata, naglašava Aleksandra Dimitrijević, pokrenuli su da bi i šira javnost upoznala te darovite ljude, koje struka već poznaje:

- Želimo da kroz njihove primere istaknemo kako nije sve crno i negativno što nam se dešava. Pored muzičara, imamo i sjajne mlade matematičare i druge talente, samo im treba pružiti mogućnost da medijski budu vidljivi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio