NE IZRUČUJTE MOJU ĆERKU: Vapaj majke trudne Filipinke čiju ekstradiciju od Srbije zahtevaju SAD

J. Ć.

14. 11. 2020. u 08:00

OVDE sam da apelujem na srpsku vladu da ne izruči moju trudnu ćerku, njenog muža i ostale srpske državljane Sjedinjenim Američkim Državama. Ne mogu da zamislim kako će njenih šestoro maloletne dece, kao i sedmo koje je na putu, da rastu i žive bez roditelja. Došla sam sa Filipina da pokušam da im pomognem, ali ne znam koliko ću još moći da podnesem ovu patnju - kaže, za "Novosti", Džesika Atilano, majka Ksenije Mej Atilano, koja je sa suprugom i još devetoro Nišlija osumnjičena za finansijsku internet prevaru i čije izručenje su zatražile vlasti SAD.

НЕ ИЗРУЧУЈТЕ МОЈУ ЋЕРКУ: Вапај мајке трудне Филипинке чију екстрадицију од Србије  захтевају САД

Džesika Atilano

Džesika ovih dana brine o Kseniji, koja je već probila termin za porođaj, i kojoj je zbog toga odobrena mera kućnog pritvora uz elektronski nadzor. I njen advokat Milan Petrović smatra da bi joj trebalo suditi pred domaćim pravosuđem, jer nema uslova za njeno izručenje. On zato najavljuje žalbu na rešenje Višeg suda u Beogradu o ekstradiciji.

- Trenutno se nalazimo u fazi podnošenja žalbe Apelacionom sudu na rešenje Višeg suda kojim je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za izručenje naših državljana Sjedinjenim Američkim Državama, u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći, koji je Srbija potpisala sa SAD - kaže nam Petrović. - Podneli smo žalbu na takvu odluku jer smatramo da nisu ispunjeni uslovi za izručenje, ali i jer je navodno krivično delo za koje ih terete počinjeno na teritoriji Srbije, pa je ona jedina zemlja koja može biti nadležna za vođenje ovog postupka.

REVIDIRATI UGOVOR

- U UGOVORU sa SAD nigde nije eksplicitno navedeno šta će se desiti ako neki naš građanin izvrši krivično delo u Srbiji, a šteta nastane u Americi. Koje će zakonodavstvo biti merodavno i da li će on u tom slučaju biti izručen ili ne, što takođe nigde nije navedeno. Zato se ovaj ugovor ne može odnositi na ovih jedanaestoro osumnjičenih i mora biti revidiran.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)