SPOMENIK U LOZNICI SA MRAČNOM PORUKOM: Živojin je umro pre 85 godina, a natpis na grobu opominje zbog čega je izgubio život

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

29. 06. 2023. u 17:16

NA groblju u Runjanima kod Loznice pažnju već dugo privlači jedan nadgrobni spomenik na kom piše da je meštanin, Živojin Pavlović, umro od - zelenaštva. I to pre 85 godina.

СПОМЕНИК У ЛОЗНИЦИ СА МРАЧНОМ ПОРУКОМ: Живојин је умро пре 85 година, а натпис на гробу опомиње због чега је изгубио живот

Foto: V. Mitrić

Rodbina svedoči da je taj dobri čovek bio jedna od žrtava zelenašenja, poput onog iz Glišićeve "Glave šećera", moćnika toga doba, koji su mu odneli dosta imetka na prevaru.

Njegovo srce nije izdržalo ni tri dana, kada je shvatio šta mu se dogodilo.

Odnos dužnika i "kamatara" nije se u Podrinju mnogo promenio ni do današnjih dana.

Nedavno se u Lozničkom Polju obesio šezdesetogodišnjak, koji je bio omiljen u gradu, jer nije mogao više da izdrži da ga, zbog duga, koji je rastao astronomskom brzinom, maltretira lokalni zelenaš. Ostavio je oproštajno pismo, ali pomoć od poznanika i rodbine nije hteo da traži. Sa druge strane, mešetar od koga je uzeo novac, ne prestaje da "radi" i na sličan način i dalje zagorčava život ljudima, koje muka natera da se kod njemu sličnih zaduže.

Foto: V. Mitrić

- Dug nije bio veliki, da smo znali, sigurno bismo platili i pomogli mu da se izvuče iz kandži zelenaša, jer je, stvarno, bio divan čovek. Kad je on imao, a dugo je imao novca, imali smo svi mi - kažu nam poznanici i prijatelji nesrećnog čoveka, koga su, pored ostalog, obožavali svi bosanskohercegovački političari na službi u nekad zajedničkim organima SFRJ, koje je dočekivao i ispraćao. Zelenaš se, nažalost, provukao bez ikakve kazne, iako se znalo da je nesrećnog čoveka maltretirao čak i fizički, u porodičnom dvorištu, gde je i digao ruku na sebe.

Ne tako davno, u Podrinju se obesio mlađi muškarac, vrsni sportista, koji se zadužio, pa mu je propao biznis. Zelenaš mu je, kako se priča, pretio čak silovanjem ćerkice, dolazio u kuću, pa, kako kažu upućeni, očigledno nije video drugi izbor nego da samoubistvom prekrati sebi muke.

Foto: V. Mitrić

To su samo neke od žrtava zelenaša u lozničkom kraju i okolini, dok se oni koji su zbog stresa naprasno preminuli od infarkta, moždanog udara ili ih "pojeo dijabetes", teško mogu pobrojati. Utoliko pre, jer svakodnevno mnogo dužnika ostaje bez imovine, koju im uzimaju zelenaši, a sve "pokrivaju" overenim ugovorima.

Zaduživanja u Loznici idu i do nekoliko stotina hiljada evra. Žrtve su, uglavnom, mlađi ljudi, ali često, i ambiciozni biznismeni, koji ne uspevaju da usklade stvarnost i realne mogućnosti. Preko noći u ruke zelenaša prelaze započete stambeno-poslovne zgrade, razrađena stovarišta građevinskog materijala, fabrike betona...

- Zelenaši tako ljudima uzimaju i imovinu i posao i onda nastavljaju da rade, sa svojim kompanjonima - kaže naš upućeni sagovornik. - U gradu je više onih, koji slove za tatine i mamine sinove, koji od vršnjaka naplaćuju mesečnu kamatu i do 15 odsto. Puni su, kako se hvale, "kao brodovi". Ko god im stane na put, nađe se u opasnosti, a nedavno su se na udaru našli i automobili jednog Lozničanina, koji je vrstan i častan policajac, ali i stručnjaka iz jednog javnog preduzeća. Oba slučaja, kao po nepisanom pravilu, ostala su nerazjašnjena.

Najčešće "porodični posao"

ŽRTVE zelenaša retko prijavljuju svoje muke policiji, pa čak i kad im dupliraju procente ili naplate kamate na kamatu.

- Kako da prijavim, kad bih se, onda, zamerio kompletnom kriminalnom miljeu, ali i onima koji ih štite od Loznice do Beograda, a predstavljaju se, često, kao "talentovani sportisti" - priča nam jedan mladi Lozničanin, žrtva zelenaša, ističući da oni idu ruku pod ruku za krijumčarima automobila, narkotika i oružja. Zelenaštvo je često "porodični biznis", u kojem učestvuju otac i sin, a ponekad i deda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave