PALICU KORISTILI KAO POLIGRAF: Srđan Lalić danas komentarisao fotografije snimljene nakon hapšenja ekipe Belivuka i Miljkovića

N.B.- Z.U.

20. 02. 2023. u 20:25

GLAVNI pretres protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i ostalih optuženih kojima se na teret stavlja da su pripadnici njihove kriminalne grupe, danas je u Specijalnom sudu od samog početka bio na ivici incidenta.

ПАЛИЦУ КОРИСТИЛИ КАО ПОЛИГРАФ: Срђан Лалић данас коментарисао фотографије снимљене након хапшења екипе Беливука и Миљковића

Foto: M. Anđela/MUP Srbije

Pošto su se pojedini advokati okrivljenih pobunili zbog načina na koji je sudija Vinka Beraha Nikačević vodila ovaj deo procesa, suđenje je okončano pre vremena, a advokat Ivana Ostojić je kažnjena sa 100.000 dinara, zbog nepoštovanja.

Za odbranu je bilo sporno to što se, nakon što je na prethodnom pretresu završeno ispitivanje Srđana Lalića, prešlo na gledanje foto-dokumentacije, koju je sačinio MUP u februaru 2021. a koju je okrivljeni saradnik komentarisao. Reč je, naime, o fotografijama snimljenim u nekoliko prostorija na stadionu Partizana, koje su koristili optuženi, kao i u kući u Ritopeku. Branioci smatraju da je prvo trebalo da se saslušaju i ostala dvojica svedoka okrivljenih Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević, pa da se tek onda gledaju fotografije.

Pošto je sudija odbila ovaj predlog, krenulo se sa gledanjem fotografija. Tako je Lalić komentarisao prostoriju na stadionu, koju su zvali "bunker", govoreći gde se šta u njoj nalazilo. Na fotografijama koje su prikazane vide se separei, žardinjere, kao i nekoliko osoba, koje leže na zemlji, nakon ulaska policije u "bunker". Naveo je da su ispod jednog pulta ponekad držali drogu i vagu.

Foto: Ataimages

- U prostoriji iza garderobe su krevet i plakar, u kojem su stajale policijske značke i tu je nekada boravio Aleksa Šejić - kazao je Lalić. - Na fotografijama se vide i mobilni telefoni, kese za držanje narkotika i pirotehnike. Na sledećoj se vidi kuhinja, u njoj su se držale vage, etil alkohol, kofein, sumporna kiselina špricevi... Na stolovima se pravio spid, razmeravali su se narkotici, a u pećnici se nekada ostavljala droga.

U jednoj od drugih prostorija, na stadionu koja je fotografisana, vide se sredstva za pirotehniku, signalne baklje, zatim novac, koji se držao u kasa sefu.

- Ne znam ko je odlagao taj novac, ja nisam, možda je od prodaje narkotika - naveo je Lalić.

U sefu je zatečen i mobilni telefon, računi, nalozi za prijem novca...

Na fotografijama koje je sačinio MUP vide se i prostorije ispod južne tribine stadiona. Na jednoj je torba u kojoj je praškasta materija i vaga za precizno merenje.

- Ja ne znam čija je to torba - kazao je Lalić, odgovarajući na pitanje jednog od advokata.

Na sledećoj fotografiji, koja je prikazana vidi se prolaz u poslednju prostoriju iza južne tribine. U toj prostoriji su plastične žute stolice, a ispod tih stolica, kako je kazao okrivljeni saradnik, krili su se droga i oružje. Zatim su prikazane fotografije na kojima su kesice sa narkoticima i sa pištoljima. Prikazana je i zaplenjena municija, sekire, mačete, palice, drvene motke.

- To su kuvane motke. Evo, možete da vidite da na jednoj piše "poligraf, 100 odsto radi" - objasnio je okrivljeni saradnik i dodao da je to služilo za potencijalne obračune.

REZERVNA GARDEROBA

LALIĆ je gledajući fotografije iz kuće u Ritopeku, gde su prema optužnici dovođene, a zatim mučene i ubijane žrtve, opisao raspored prostorija:

- Naspram ulaza su stepenice za sprat. Ulazna kapija je visoka. Sa leve strane ja prazna prostorija, a u nastavku je kuhinja. Ispod stepenica su često stajali kombinezoni.

Prikazana je i fotografija na kojoj su jakna i donji deo trenerke, a Lalić je objasnio da su kupovali više komada trenerki i majica, kako bi mogli da se presvuku kad dođu u Ritopek. 

Lalić je istakao da su se i kasete za odlaganje garderobe osoblja restorana na stadionu koristile za skrivanje narkotika i oružja. Za prigušivač, koji se nalazi na jednoj od fotografija, potvrdio je da je reč o prigušivaču snajpera koji je, kako je kazao, doneo Aleksandar Gligorijević, a potom je potvrdio i da je snajper na fotografijama upravo taj snajper o kom je govorio.

Kad je Laliću prikazana jedna fotografija iz kuće u Ritopeku, sudija je konstatovala da se na njoj vidi kuhinja. Ovo je bio povod da advokati reaguju, navodeći da o tome treba da se izjasni Lalić. Nekoliko branilaca je tada ustalo sa svojih mesta, odbijajući da sednu.

- Tražim od sudije da nam ukaže veće poštovanje, jer smatram da ga više ima prema Laliću, nego prema nama - kazala je advokat Ivana Ostojić.

Kada ju je sudija opomenula, ova je, kako su sudiji prenele kolege iz veća, kazala "boli me uvo". Zbog toga je kažnjena, a suđenje prekinuto.

TRAG KRVI

LALIĆU je predočena i jedna fotografija iz dnevnog boravka kuće u Ritopeku, sa tragom krvi na zidu. Na pitanje sudije kako su na nekim mestima ostali tragovi krvi, ako su, kako je Lalić ranije ispričao, postavljali folije po prostoriji i mašini za mlevenje i da su precizno čistili, ovaj je odgovorio da je "došlo do slučajnih propusta". Tako je spomenuo da je Lazar Vukićević krvario iz glave i da mu je kosa bila duga i da se "tačno seća kako je ostao njegov trag".

Na pitanje tužioca da li su tragovi krvi Lazara Vukićevića bili u prostoriji čiju sliku gledaju ili u tajnoj prostoriji, Lalić je odgovorio da je Vukićevićev trag ostao u skrivenoj prostoriji i da je on mislio da ga sudija generalno pita kako je došlo do toga da ostanu tragovi i da nije konkretno komentarisao tragove u dnevnom boravku kuće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)