SKOK OD 48,3 MILIJARDE DINARA: Izveštaj Narodne banke Srbije pokazao veću kreditnu aktivnost privrede

B. Ca.

03. 09. 2022. u 06:00

ZA gotovo 11 procenata veća je zaduženost privrede kod banaka, nego godinu ranije. Prema poslednjim podacima Udruženja banaka Srbije, pravna lica su na kraju juna bankama za kredite dugovala više od 15,5 milijardi evra, a preduzetnici oko 610 miloiona evra.

СКОК ОД 48,3 МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА: Извештај Народне банке Србије показао већу кредитну активност привреде

Foto Tanjug

Da kreditna aktivnost privrede ne jenjava, uprkos sve većim kamatama, svedoči i Izveštaj o trendovima kreditne aktivnosti koji je Narodna banka Srbije juče objavila. Prema tim podacima, rastu kreditne aktivnosti u Srbiji, koji je među najvećim u regionu, najviše je doprinela privreda.

- Krediti privredi povećani su u drugom tromesečju za 48,3 milijarde dinara, pri čemu je, za razliku od prethodnog tromesečja, tom rastu više doprinosilo kreditiranje privrednih društava nego kreditiranje javnih preduzeća - stoji u Izveštaju. - Preduzeća su i dalje najviše koristila kredite za obrtna sredstva, mada u znatno manjem obimu nego u prethodnom tromesečju, dok je realizacija investicionih i ostalih nekategorisanih kredita povećana.

Povećano je zaduživanje preduzeća iz većine delatnosti, a najviše preduzeća iz trgovine, energetike i prerađivačke industrije, dok su, posmatrano po veličini, pretežno kreditirana velika preduzeća, za kojima slede srednja i mala preduzeća.

- Učešće problematičnih kredita u ukupnom dugu privrede u junu iznosilo je 2,2 odsto - navodi se u Izveštaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZAVRŠEN DRUGI DAN RADNE POSETE VAŠINGTONU: Mali - Ekonomski uspesi Srbije prepoznati kod najznačajnih svetskih finansijskih institucija