OVOG VIKENDA OČEKUJU SE VEĆE GUŽVE NA GRANICAMA: Pratite kamere, izbegnite kolone

J. L. - S. B.

02. 07. 2022. u 09:11

LETOVANjA, povratak u domovinu gastarbajtera, a možda najviše tranzit, već ovog vikenda usporiće kolone automobila i autobusa na graničnim prelazima Srbije.

ОВОГ ВИКЕНДА ОЧЕКУЈУ СЕ ВЕЋЕ ГУЖВЕ НА ГРАНИЦАМА: Пратите камере, избегните колоне

Foto J. Lemajić

Baš kao što zbog carinskih procedura kamioni na izlaz iz zemlje nekad čekaju i po nekoliko sati. Najveća zadržavanja se očekuju na "Preševu", "Gradini", "Gostunu", "Batrovcima" i "Horgošu".

Prvi dan jula je tek nagovestio kakvim gužvama putnici treba da se nadaju. Prema jučerašnjim podacima, a i oni su se menjali iz časa u čas, najveća zadržavanja su bila na "Preševu", na izlazu iz Srbije ka Makedoniji, gde se čekalo u nekim momentima i do 120 minuta. Na prelazu "Gradina", na izlasku iz Srbije ka Bugarskoj čekalo se sat, ali u jednom momentu i sat i po. Veći deo dana bilo je puno svih šest traka ka Bugarskoj. Na graničnom prelazu "Horgoš", najfrekventnijem u našoj zemlji, juče velikih gužvi nije bilo, a kolone automobila u međuzoni formirale su se sporadično.

- Posle jutarnjeg naleta, na ulazu u našu zemlju tokom prepodneva u kolonama je bilo desetak automobila. Situacija se menjala u toku dana, u zavisnosti od protoka sa mađarske strane - saznajemo na GP "Horgoš".

- Ove godine kao da je pritisak na granične prelaze malo poranio, pa ovakva situacija traje već bar pola meseca. Ipak, najveće gužve očekujemo od narednog vikenda i sredine meseca i spremno ih očekujemo.

Ilustracija V. N.

U Upravi carina nam kažu da se svake godine dodatno pripremaju za letnju sezonu kako bi doprineli ubrzanju protoka putnika i robe.

- Zadržavanja su najduža vikendom, te je preporuka da se, ukoliko je to moguće, za putovanje izbegavaju ti dani - kažu u Upravi carina.

- Važno je dobro se informisati o stanju na granicama. To je vrlo jednostavno zahvaljujući kamerama MUP ili AMSS. Ukoliko su primetne gužve i zastoji na velikim prelazima, potrebno je odabrati neki od alternativnih prelaza. Primera radi, za "Horgoš", naš najveći prelaz ka Mađarskoj, alternativa su "Kelebija", "Bački Vinogradi", "Đala", "Horgoš II", "Rabe", "Bački Breg", "Bajmok" i "Rastina", dok je za teretni saobraćaj alternativa "Kelebija".

Prolazak teretnjaka direktno zavisi od brzine rada carina i susednih zemalja, o čemu svedoči gotovo uvek puna međuzona na izlaznim terminalima.

- Kada je situacija takva prestaje da bude bitno što se izlazna carinska procedura završava za svega par minuta, jer u tim okolnostima vozila fizički ne mogu da krenu dalje, nego ostaju "zarobljena" u međuzoni - dodaju u Upravi carina.

Putnici treba da vode računa i o najavama radova na putevima. Oni koji krenu put Niša, treba da vode računa u delu oko Bubanj potoka. Gradi se nova petlja na obilaznici oko Beograda i uklapa se sa auto-putem. U oba smera saobraćaj se odvija po izmenjenom režimu, od isključenja na Kružni put do petlje "Tranšped".

NEPREKIDNO

"PUTEVI Srbije" poručuju da su spremni za sezonu. Na naplatnim stanicama, svi kanali za naplatu putarine i distribuciju kartica su u funkciji 24 časa dnevno bez pauze. Povećan je broj inkasanata na naplatnim stanicama kako bi se obezbedio nesmetan prolazak vozila usled pojačanog saobraćaja na auto-putevima u Republici Srbiji. O eventualnim zadržavanjima, putnici mogu da se informišu na portalu i prkeo aplikacije "Putevi Srbije".

* * * * * * * * *

REPORTER "NOVOSTI" NA GRANICI SA SEVERNOM MAKEDONIJOM NA KOJEM RADE SVE TRAKE

NEMA VIŠE FIKSNIH TURISTIČKIH SMENA, GUŽVE SVAKODNEVNE

NA graničnom prelazu "Preševo" tokom juna je zabeležen povećan saobraćaj i broj prelaza, pa je tokom poslednjeg dana juna i početkom narednog - prešlo ukupno 32.175 putnika. Prvog dana jula, u ranim jutarnjim satima, zabeležene su duže kolone vozila koja su čekala na izlazu iz Srbije. Već u podne na izlazak se nije čekalo, a ulazak je trajao do pola sata.

- Vraćamo se sa letovanja u Grčkoj. Evo nas na ulazu u zemlju i od makedonskog prelaza do samog ulaska čekamo oko pola sata - priča nam Katarina Nedeljković iz Beograda.

Na velikoj vrućini, kažu putnici, naporno je čekati i pet minuta. Oni kojima je kontrola graničnog prelaza posao odgovaraju da se procedura mora ispoštovati.

Foto J. S.

- I tehnički i u ljudstvu smo maksimalno pripremljeni za turističku sezonu kada je na ovom graničnom prelazu znatno povećan obim saobraćaja, o čemu svedoče brojevi putnika i vozila zabeleženih prvog dana jula - kaže za "Novosti" Zoran Majkić, vođa smene na Carinskoj ispostavi "Preševo".

- Poslednjeg dana juna i delom 1. jula ovaj prelaz prešlo je čak 7.500 vozila, od kojih je 3.090 ušlo u našu zemlju, a 4.410 izašlo. U ovom periodu su najčešća porodična putovanja, na letovanje, a najveće gužve su vikendom. Ne postoje više datumi smena turista, pravilo je da nema pravila, ali čekanja duže od sat i po vremena nije bilo niti očekujemo da bude.

U funkciji je šest traka za putnička vozila na izlazu iz zemlje i četiri na ulazu.       

J. STOJKOVIĆ    

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!