"NEMOJTE ČEKATI POSLEDNJI TRENUTAK": Ministar Mali pozvao obveznike fiskalizacije da što pre pređu na novi sistem

Novosti online

16. 03. 2022. u 13:27

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali obišao je danas Maksi supermarket na Novom Beogradu, koji je prešao na novi model fiskalizacije, obavio simboličnu kupovinu kako bi se uverio u funkcionisanje sistema, i tom prilikom pozvao sve obveznike fiskalizacije da što pre pređu na novi model.

НЕМОЈТЕ ЧЕКАТИ ПОСЛЕДЊИ ТРЕНУТАК: Министар Мали позвао обвезнике фискализације да што пре пређу на нови систем

Foto: Instagram/Siniša Mali

Siniša Mali je zajedno sa generalnim direktorom kompanije "Delez Srbija" Jan-Vilem  Dokhejrom zalepio nalepnicu „I ja sam e-fiskalizovan“ na ulazna vrata objekta.

Ministar je tom prilikom zahvalio rukovodstvu "Deleza" na ažurnosti i odgovornosti, i ukazao da će, od 1. maja, svi koji su obveznici fiskalizacije morati da rade u novom sistemu.

- U novom sistemu je već oko 15.000 maloprodajnih objekata i taj broj raste iz dana u dan. Više od 130.000 obveznika je do sada prijavilo lokacije za novi sistem fiskalizacije, tako da za sada sve ide po planu, ali apelujem na sve - nemojte čekati poslednji trenutak. Neće sigurno biti moguće da se u svim maloprodajnim objektima koji to nisu učinili, poslednjeg dana instalira novi sistem - rekao je Mali.

On je podsetio da je, u ovom trenutku, u ponudi 240 softverskih i hardverskih rešenja obveznicima fiskalizacije.

- Krajnji rok za prelazak na novi sistem fiskalizacije i njegovu punu implementaciju je kraj aprila. Pomeranja tog roka neće biti. Ponovo smo otvorili mogućnost za subvencije za sve koji se nisu prijavili. Oni koji žele da dobiju 100 evra po prodajnom mestu i 100 evra po fiskalnom uređaju, treba da se prijave do 5. aprila preko portala Poreske uprave, a krajnji rok za uvođenje novog sistema fiskalizacije neće biti promenjen - precizirao je Mali.

Ministar je podsetio da je novi sistem fiskalizacije - najvažnije oružje i instrument u borbi protiv sive ekonomije.

- Želimo da naš sistem bude transparentniji, da svako plaća poreze i doprinose. Građani treba da znaju da mi iz tih doprinosa i poreza gradimo puteve, nabavljamo vakcine, gradimo bolnice, podižemo plate i penzije. Želimo uređeniju i lepšu Srbiju kroz novi sistem fiskalizacije i to ćemo uspeti da uradimo - rekao je on.

Prema njegovim rečima, sistem nove e-fiskalizacije funkcioniše bez greške.

- Kao što ste imali priliku da vidite, sistem radi bez greške. Platite, dobijete račun, na tom računu imate QR kod. Ako skenirate kod sa mobilnim telefonom, odmah dobijate informaciju da li je račun validan ili nije i tako se svi zajedno borimo protiv sive ekonomije - naveo je Mali.

Uz zahvalnost "Delezu" što je prepoznao značaj napora Vlade Srbije da suzbije sivu ekonomiju, Mali je napomenuo da je taj maloprodajni lanac razvio svoj softver za fiskalne uređaje.

- To samo govori koliko je sistem fleksibilan i otvoren - naglasio je on.

Generalni direktor kompanije "Delez Srbija" Jan-Vilem Dokhejr rekao je da je zahvaljujući novom načinu rada, slanje neophodne dokumentacije i izveštaja Poreskoj upravi efikasnije i u potpunosti digitalizovano.

- Svaki fiskalni račun poseduje QR kod, a oni će na zahtev kupca moći da se izdaju i elektronski, što će smanjiti štampu papira i dugoročno doprineti očuvanju životne sredine. Veoma smo ponosni što smo uspeli da, zahvaljujući našem internom timu digitalnih stručnjaka razvijemo lokalni procesor. Kao najveći maloprodajni lanac u Srbiji, želimo da nastavimo da i kroz ovakve projekte budemo dobar partner državi u realizaciji aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje poslovnog ambijenta i klime - zaključio je Dokhejr.

Objekat je, zajedno sa ministrom Malim, obišao i Dragoslav Glišović iz Poreske uprave, kao i drugi predstavnici kompanije "Delez".

Tranzicioni period za prelazak na novi model fiskalizacije počeo je 1. novembra prošle godine i traje do 30. aprila 2022. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)