NE ČEKAJTE KRAJNJI ROK: Siniša Mali pozvao obveznike fiskalizacije da što pre pređu na novi model

Novosti online

04. 03. 2022. u 15:58

MINISTAR finansija Siniša Mali posetio je danas pozorište „Duško Radović“, koje je prešlo na novi sistem e-fiskalizacije, i tom prilikom pozvao i druge ustanove kulture, kao i sve ostale obveznike fiskalizacije, da što pre pređu na novi model i da ne čekaju krajnji rok, odnosno 30. april ove godine.

НЕ ЧЕКАЈТЕ КРАЈЊИ РОК: Синиша Мали позвао обвезнике фискализације да што пре пређу на нови модел

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar je kupio dve pozorišne karte sa svojom Dina platnom karticom, a tom prilikom je prikazano i kako se koristi uređaj za fiskalizaciju koji je Banka „Poštanska štedionica“ ustupila na korišćenje Malom pozorištu „Duško Radović“.

Nakon kupovine karata, ministar Mali je proverio fiskalni račun skeniranjem QR koda na telefonu, a potom je sa direktorom pozorišta Aleksandrom Nikolićem, zalepio nalepnicu “I ja sam e-fiskalizovan” na ulazu u tu ustanovu kulture.

- Veliko mi je zadovoljstvo što smo obavili prvu kupovinu karata u pozorištu Duško Radović po novom Zakonu o fiskalizaciji. Po tom Zakonu, sve ustanove kulture kada prodaju ulaznice, bilo da su muzeji ili pozorišta, u obavezi su da, uz svaku kartu, izdaju i fiskalni račun - rekao je Mali.

On se zahvalio direktoru pozorišta što su podržali napore Vlade Srbije kada je fiskalizacija u pitanju i što su pokazali veru u ono što radi država Srbija.

- Mi u ovom trenutku imamo više od 130.000 prijavljenih subjekata za proces e-fiskalizacije. Za više od 125.000 poreskih obveznika smo isplatili subvencije, a više od 10.000 njih već posluje u novom sistemu. Do 30. aprila traje tranzicioni i prelazni period, a od 1. maja svi koji su po Zakonu o fiskalizaciji u obavezi da pređu na novi sistem, to moraju i da urade - rekao je Mali.

On je pozvao sve obveznike fiskalizacije da ne čekaju poslednji trenutak.

- Neće ni oni koji rade na terenu, koji su radili hardverska i softverska rešenja imati dovoljno ljudi i tehničara da pomognu oko toga ukoliko se sve ostavi za poslednji čas - naveo je Mali, i dodao da trenutno postoji 208 softverskih i hardverskih rešenja za novi sistem fiskalizacije.

On se zahvalio i Banci “Poštanska štedionica”, što podržava ovaj, za Vladu Srbije jedan od najvažnijih projekata koji će doprineti borbi protiv sive ekonomije i uvesti uređeniji sistem kada je naplata poreza u pitanju, ali i transparentnije poslovanje.

Direktorka Poreske Dragana Marković ukazala je da novi model fiskalizacije ima širi obuhvat nego stari model.

- Ovde smo imali priliku da vidimo da se, pored procesa fiskalizacije, podržava i proces bezgotovinskog plaćanja u jednom uređaju što nije bilo moguće u starom modelu. Takođe, zbog većeg obuhvata, novi model fiskalizacije podrazumeva da će sva pozorišta ubuduće izdavati fiskalne račune sa prepoznatljivim QR kodom. Želim da iskoristim ovu priliku da pozovem sve poreske obveznike koji do sada nisu prešli na novi model fiskalizacije da to učine u što skorijem roku - poručila je direktorka PU.

Predsednik Izvršnog odbora Banke „Poštanska štedionica“ Bojan Kekić naveo je da ta banka, kao državna banka, podržava i prati aktivnosti Vlade Republike Srbije, odnosno Ministarstva finansija.

- Naša današnja aktivnost se pre svega ogleda u tome što ćemo za korisnike fiskalizacije, ponuditi paket da prvih godinu dana mogu besplatno da koriste ove uređaje. Ono što je bitno, nećemo naplaćivati nikakve usluge tako da i održavanje tekućeg računa, mobilnog bankarstva, elektronsko bankarstvo, slanje SMS poruka, bude besplatno, i mi kao banka u vlasništvu države Srbije, zahvaljujući podršci Ministarstva finansija, sigurnim koracima idemo ka budućnosti - naveo je Kekić.

Aleksandar Nikolić, direktor Malog pozorišta „Duško Radović“ podsetio je na istorijat pozorišta dug 72 godine.

- To znači da smo u najboljim godinama, ali bez obzira na to, mi razumemo progres i promene, da moramo da budemo živi i vitalni i da idemo u korak sa vremenom. U tom smislu prepoznajemo značaj e – fiskalizacije. Krenuli smo na vreme, nismo čekali april. Zahvalni smo banci Poštanska štedionica na podršci, a ovo je naša podrška e-fiskalizaciji i širenju mreže bezgotovinskog plaćanja - naveo je Nikolić.

Rok do kada su obveznici fiskalizacije u obavezi da u potpunosti pređu na novi model je 30. april 2022. godine.

Kada je reč o prednostima koje donosi novi sistem e-fiskalizacije, one su zaista brojne. Poreskim obveznicima, odnosno privredi, se olakšava poslovanje, smanjuju troškovi poslovanja na duži rok, ukida nepotrebno administriranje i samim tim stvara bolji poslovni ambijent.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TO JE ZA NAŠE FINANSIJE NAJZNAČAJNIJA BORBA Mali: Optimista sam nakon sastanka sa “S&P”, očekujemo investicioni rejting (FOTO)