NAŠI SENIORI - Jelisaveta Karađorđević: Moj trening je 5. sprat bez lifta

S. Vidačković

18. 03. 2021. u 13:00

RASKOŠNI dvorski život menjala je za "građanski" u stanu u srcu Beograda. Njoj nisu potrebne krune, raskošne balske haljine, jer se njena plava krv i kraljevsko držanje vide kada, u patikama i džinsu, brzim koracima prolazi kroz centralne gradske ulice.

НАШИ СЕНИОРИ - Јелисавета Карађорђевић: Мој тренинг је 5. спрат без лифта

Foto Tanjug

Šarmantna, nasmejana, spontana, duhovita - takva je Karađorđeva čukunkunka, princeza Jelisaveta Krađorđević.

Ćerka kneza Pavla, jugoslovenskog regenta koji se školovao u Oksfordu i princeze Olge, potomkinje grčkog i danskog princa Nikole i vojvotkinje Jelene Romanove, rođena je na Belom dvoru 1936. godine. Kneginja Jelisaveta jedini je živi potomak Karađorđevića koji se rodio u Srbiji.

Ovih dana, Karađorđeviće ponovo gleda cela Srbija u seriji "Aleksandar od Jugoslavije", po romanu Vuka Draškovića, dok režiju potpisuje Zdravko Šotra. Uloga kneza Pavla dodeljena je glumcu Srđanu Timarovu koji je, tokom snimanja, poželeo da upozna njegovu ćerku, kneginju Jelisavetu. Želja mu se ostvarila, a princeza za naš list otkriva o čemu je razgovarala sa mladim umetnikom.

- Gospodin Timarov je izuzetno prijatan, inteligentan mlad čovek koji voli svoj posao - kaže, za "Novosti", princeza Jelisaveta Karađorđević.

- Obradovalo me je što je, spremajući ulogu za seriju o kralju Aleksandru, poželeo da se sretne sa mnom i više sazna o mom ocu kako bi što bolje odigrao njegov lik u seriji. Uživala sam u razgovoru sa njim i svim pitanjima koje je postavio. Bilo mi je zaista drago da vidim da neko ima tako ozbiljan pristup, jer igrati jednu istorijsku ličnost nije nimalo lak zadatak.

Foto K. Mihajović

Prohodala je u našoj zemlji, a bajkovitog detinjstva u Beogradu, koje je prekinuto u martu 1941. godine, seća se kao kratkotrajnog vremena "potpune bezbrižnosti". Ultimatum je naglo prekinuo sve, a članovima kraljevske porodice Karađorđević naređeno je: za četiri sata napustite zemlju. Voz iz Topčidera prvo ih je odveo u Atinu, odakle su otputovali u Egipat. Uz pomoć Britanaca, konačno odredište bila im je Kenija. Kada je britanski kraljevski par, inače u krvnom srodstvu sa Karađorđevićima, doputovao u Johanesburg, knez Pavle se sa porodicom preselio u Južnoafričku Republiku, a 1948. godine vratio se u Evropu.

Princeza Jelisaveta školovala se u Južnoj Africi, Velikoj Britaniji i Švajcarskoj, a u Parizu je diplomirala istoriju umetnosti. Govori engleski, francuski, španski, italijanski jezik. Poseduje pasoše Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije, a državljanstva SAD odrekla se 2012. godine. Od 2002. živi u Beogradu. Na pitanje koja od zemalja je najviše utkana u nju, kaže nam:

- Mislim da je to Amerika, iako sam zaista mnogo putovala i živela na nekoliko kontinenata - ističe kneginja Jelisaveta.

- Amerika je kod mene razvila lični integritet, osećaj odgovornosti, poslovnost, tačnost, ali i uverenje da čovek može puno tog ako u svoju zamisao uloži veru i trud.

Srbija je tome dodala emociju i osećaj pripadnosti. Mislim da je to jako dobar spoj.

PRINC ČARLS - BRAT OD UJAKA

BRITANSKI princ Čarls je brat od ujaka naše kneginje Jelisavete. Njena majka i prinčev otac, vojvoda od Edinburga su deca dva rođena brata.

- On nije samo moj bliski rođak, već i osoba koju jako cenim.

Imamo zajednički afinitet kada je reč o prirodi i slikarstvu. Divno se ispričamo svaki put kad se sretnemo, a često se i dopisujemo - otkriva naša sagovornica.

Po prirodi radoznala, princeza veruje da je život veliki dar i da ga treba živeti punim plućima. Da bi to bilo moguće, neophodno je da se radi i na duhu i na telu. Na vedrini, stasu, smislu za humor verujemo da joj mnogi zavide.

- Mnogo volim da čitam, a obožavam da hodam, pogotovo u prirodi. Moja rutina je vrlo jednostavna. Svakog dana vežbam oko 15 minuta i šetam najmanje sat, brzim hodom. S obzirom na to da živim na petom spratu bez lifta, i to je odličan kondicioni trening.

Naravno, vodim računa i o ishrani, sama kuvam svoje obroke u kojima nema belog brašna i šećera. Ponekad se počastim kockom crne čokolade, ali pre svega konzumiram mnogo svežeg voća i povrća. Sve ostalo je dobra genetika i disciplina.

STIPENDIRA MLADE TALENTE

Fondacija princeze Jelisavete Karađorđević osnovana je u decembru 1990. godine u Njujorku. Za svoje humanitarne akcije princeza je dobila mnoga priznanja. Svaki podvig joj je jednako drag.

- Ako moram da biram, rekla bih da je to program stipendiranja talentovanih mladih ljudi za usavršavanje u različitim oblastima. Sve su to sjajne osobe, većina njih sad već odrasli ljudi, a ja duboko verujem da je, i za pojedinca i za njegovu otadžbinu, jednako važno da se pomogne razvoju tog talenta.

Dok je prošle godine trajalo višemesečno vanredno stanje, princeza Jelisaveta trudila se da svoju svakodnevicu ispuni lepim stvarima. Njenoj starosnoj grupi jedno vreme nije bio moguć izlazak iz kuće, ali ona je koristila rane jutarnje i kasne večernje sate kako bi nekoliko puta stepenicama išla od petog do prvog sprata. Njen život ispunjavaju male, nematerijalne stvari.

- Dobre knjige, komedije i slikanje kojim se bavim već nekoliko godina. Kada su nam dozvolili da izlazimo, nisam propustila nijedan dan da ne prošetam. Optimista sam i volim da se smejem. Smeh je uvek najbolja terapija kad naiđu teškoće - uz, naravno, širok osmeh, zaključuje kneginja Jelisaveta Karađorđević.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona