TIODOROVIĆ O "ELIZA" TESTOVIMA: Mogao bi da se radi i privatno, čekamo odluku

Novosti online

16. 08. 2020. u 10:59

ČLAN Kriznog štaba i epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za RTS da se pi-si-ar i serološki "eliza" testovi mogu obaviti u svim referentnim laboratorijama, a da odluka o obavljanju testova u privatnim laboratorijama tek treba da se donese.

ТИОДОРОВИЋ О ЕЛИЗА ТЕСТОВИМА: Могао би да се ради и приватно, чекамо одлуку

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Branislav Tiodorović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, izjavio da su sve informacije o pi-si-ar i serološkim testovima bile objavljene na vreme.

Naveo je da su detalji pi-si-ar testiranja jasni u celom svetu, dok, kada je reč o pozitivnom "eliza" testu, ne mora da znači da je taj test potpuno siguran.

- Uglavnom se ti testovi mogu dobiti u svim laboratorijama. Što se tiče pi-si-ara, to se zna. Svuda gde su klinički centri, gde su velike laboratorije, zatim veterinarski instituti koji rade širom Srbije. Izuzetno dobro to rade. Može se reći da dobar deo naših bolnica, odnosno odgovarajućih zavoda za javno zdravlje poseduje testove - kazao je Tiodorović.

Dodao je da je doneta odluka da se i u udaljenijim gradovima, poput Zaječara i Vranja, obezbedi obavljanje pi-si-ar testova.

Kada je reč o "eliza" testovima, Tiodorović je naveo da bi i ti testovi mogli da se obavljaju na istim mestima na kojima se vrši pi-si-ar testiranje. Ipak, kako je naveo, još uvek nije doneta odluka za "eliza" testiranje u privatnim laboratorijama.

- Eliza test bi mogao privatno. Međutim, još uvek nismo tu odluku doneli. Biće verovatno brzo doneta. Pretpostavljam na osnovu toga da li su se laboratorije prijavile i ispunjavaju uslove, o čemu odlučuje Ministarstvo zdravlja - istakao je Tiodorović.

Prema Tiodoroviću, nema gužvi za testiranje i sve zavisi gde se građani javljaju.

- Pi-si-ar može da se uradi za 24 sata, to ne bi trebalo da traje dugo. Pogotovo što sada imamo dva "Vatrena oka", dve laboratorije koje rade izuzetno široki obim. Eliza bi mogla da se uradi u nekoliko sati - naglasio je Tiodorović.

Foto: Tanjug

Istakao je da državljanima Srbije neće biti potrebno testiranje kako bi ušli na teritoriju Srbije, ali da bi bilo dobro da se kontrolišu kako bi otklonili sumnju u oboljenje.

Tiodorović je dodao da će se lista zemalja čijim će državljanima biti potreban test za ulazak u Srbiju verovatno menjati.

- Mi pratimo ono što radi Evropski centar za kontrolu zaraznih bolesti i na osnovu te liste koja je vrlo jasna, šta spada u zelenu zonu. To je otprilike do 10 kumulativnih incidencija na 100.000 stanovnika. Verovatno ćemo sa Mađarskom vrlo brzo imati, ako i mi budemo imali ovako dobar trend, kao što ga imamo do ovog trenutka, da se spustimo mnogo niže, onda ćemo verovatno imati potpuno otvorena vrata - kazao je Tiodorović.

Dodao je da moraju da se prate zemlje koje su u plavoj zoni, poput Hrvatske, ali i da se mora pratiti gde se nalaze državljani Srbije i kakvi su ekonomski uslovi.

- Mi imamo zajednički interes sa BiH da se dobra saradnja nastavi i da ona bude proširena. Moramo više kontrolisati - i mi sebe i oni sebe, da bi došli u još bolju situaciju. Pomenuo sam to zato što postoji porast. Kao što sa Crnom Gorom očekujemo da jednog trenutka i oni shvate, na osnovu dobre situacije u Srbiji, prihvate isti princip, a to je otvaranje prepreke za ulazak u Crnu Goru - rekao je Tiodorović.

Foto: N. Skenderija

Ocenio je da je početak nove školske godine veliki prelomni trenutak i ispit za kompletno društvo i obrazovni sistem.

- Moramo se spremiti i biti odgovorni. I roditelji i radnici u obrazovanju. Od dece možemo zahtevati dobru saradnju i da ih dobro edukujemo, a zdravstveni sistem mora da pomogne - rekao je Tiodorović.

Dodao je da misli da je mnogo važno da deca od 1. do 4. razreda krenu u školu, zbog toga što će to za njihov razvoj biti presudno, kao i da će se poštovati predlozi prosvetnih radnika.

Tiodorović je izjavio danas da bi vakcinacija protiv gripa trebalo da počne 1. oktobra kako bi se izbegao sudar sa virusom korona, što se, kako je ukazao, desilo u Italiji u martu ove godine.

On je rekao da se priprema vakcinacija protiv gripa najosetjivijeg dela stanovništva, kao što su hronični bolesnici, stariji, osobe kod kojih je pao imunitet, trudnice, porodilje, deca sa oboljenjima koja mogu da izazovu pad imuniteta.

Foto: Printscreen

- To je veliki posao koji treba odraditi i ja sam za to da ta vakcinacija počne već 1. oktobra. Tu vakcinaciju treba da uradimo da ne bi došlo do 'miksanja' ta dva virusa, običnog gripa i korone, i da istovremeno imamo i grip i koronu. To bi bilo strašno - rekao je Tiodorović.

Dodao je da se upravo to desilo Italiji u martu ove godine kada se pod epidemiju gripa ''podvukla'' epidemija korone što je za posledicu imalo veliki broj smrtnih ishoda.

Tiodorović naglašava da takva situacija moramo na sve načine da se predupredi, odnosno da se preventivnim merama onemogući da dođe do takve pojave.

- Da se razumemo, ne postoji vakcina koja sto posto štiti, ali kod ljudi koji imaju narušen imuni sistem, s hroničnim oboljenjima, ta vakcina će mnogo značiti za blažu kliničku sliku. A kod starih i bolesnih, ta vakcina može značiti prevenciju od smrti - kazao je Tiodorović.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)