FILMSKA LEKCIJA O KOŠARAMA: Kroz priču od 50 minuta vode borac i junak Anđelković i general Lazarević

J. Ćosin

05. 04. 2024. u 10:10

O BICI na Košarama vođenoj tokom NATO bombardovanja naše zemlje 1999. đaci starijih razreda mogli bi da uče i iz dokumentarnog filma, snimljenog po ideji nastavnika istorije iz Niša Đorđa Bojanića i đakona Dejana Jovanovića.

ФИЛМСКА ЛЕКЦИЈА О КОШАРАМА: Кроз причу од 50 минута воде борац и јунак Анђелковић и генерал Лазаревић

foto: privatni arhiv

Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja odobrio je da se ovaj dokumentarac koristi u nastavi, uz prethodnu pripremu dece, a sve ostalo zavisi od samih škola, odnosno zainteresovanosti nastavnika da učenicima pred kraj osnovne i u srednjoj školi, i na ovaj način približe koliko je bila važna, i teška ova bitka za odbranu granica naše zemlje, vođena od aprila do juna.

Dokumentarac "NATO agresija 1999. Košare" podrobno opisuje bitku na Košarama između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika tzv. OVK, koju su podržavale regularna Vojska Albanije i NATO avijacija.

- Cilj dokumentarca je da približimo suštinu i značaj ove bitke i junaštva učenicima. U udžbenicima istorije postoji u vrlo kratkim crtama opis ove bitke, a o Paštriku nema skoro ni reči. Zato smo mi i pokušali da u jasnim crtama objasnimo našoj deci veličinu ovih junaka - divova i značaj ovih borbi za opstanak Srbije u tadašnjim i današnjim granicama. Kroz film, takođe, odajemo dužnu poštu nevinim žrtvama, onima koji su samo branili svoju otadžbinu od agresora. Cilj je da njihovo junačko stradanje ne predamo zaboravu i da to ukorenimo u svest naših đaka - kaže autor filma Đorđe Bojanić.

Film neguje sećanja, emocije i budi rodoljubiva osećanja, ljubav i ponos prema domovini.

- Kroz priču od 50 minuta vode nas borac i junak sa Košara Darko Anđelković i penzionisani general-pukovnik Vladimir Lazarević. Cela priča je protkana kroz naratorski deo Boška Kozarskog, i kazivanje pesnika dr Danila Vasojevića, brata junaka Ivana Vasojevića Jaguara - navodi Bojanić.

Autor kaže da je film rađen bez ikakvih donacija i finansija, "iz duše i srca, i ljubavi prema otadžbini Srbiji", a nije profitabilan i može se naći na "Jutjubu".

Kako se navodi, Stručni tim Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja odgledao je s pažnjom ovaj film i procenio njegove karakteristike od značaja za obrazovanje i vaspitanje učenika osnovnih i srednjih škola.

- Posebna pažnja posvećena je negovanju sećanja na stradale pripadnike vojske i policije, kroz filmsku priču koja je emotivna i budi rodoljubiva osećanja. Zbog pomenutih karakteristika filma, mišljenja smo da je pogodan za učenike završnog razreda osnovne škole, kao i za učenike srednjih škola, s tim da se, u skladu sa uzrastom, podrazumevaju različite pripreme i aktivnosti pre i posle gledanja filma. Gledanje filma lako se može dovesti u vezu sa ciljevima obrazovanja i vaspitanja definisanim zakonom, koji se odnose na razvijanje nacionalnog identiteta i pripadnosti Srbiji, kao i sa sadržajima i ishodima iz programa istorije, srpskog jezika i književnosti, građanskog vaspitanja i drugih obaveznih predmeta i izbornih programa, te stoga predstavlja izvanrednu podlogu za razgovor sa učenicima o mnogim temama - ne samo o ratu i stradanju - naveli su iz ovog Zavoda.

Godišnjica

BOJANIĆ pojašnjava da to što je Zavod dao "zeleno svetlo" filmu, praktično znači da on sme da se koristi, a da li će i kako, zavisiće od nastavnika do nastavnika. Naš sagovornik pretpostavlja da će ga većina škola prikazivati kada bude sama godišnjica bitke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)