"DAN KADA SMO ZAUSTAVILI PROPADANJE LOKALITETA VINČA" Brnabićeva: U projekat će biti uloženo više od 10 miliona evra

Tanjug

12. 10. 2023. u 11:01

DANAS obeležavamo dan kada smo spasli arheološko nalazište Vinča - Belo brdo, rekla je danas premijerka Ana Brnabić prilikom obilaska tog lokaliteta i najavila da će u naredne tri-četiri godine u projekat biti uloženo više od 10 miliona evra.

ДАН КАДА СМО ЗАУСТАВИЛИ ПРОПАДАЊЕ ЛОКАЛИТЕТА ВИНЧА Брнабићева: У пројекат ће бити уложено више од 10 милиона евра

Foto: Novosti

- Nalazimo se na lokalitetu koji čuva blago staro sedam hiljada godina. Mi smo posle više decenija prvi put zaustavili propadanje lokaliteta. Moja poruka danas je da obeležavamo dan kada smo prvi put zaustavili propadanje lokaliteta i spasli arheološko nalazište Vinča - Belo brdo. I to je ono najvažnije što smo uradili. To je prvi korak na jednom dugom putovanju - rekla je Brnabićeva novinarima.

Ona je zahvalila timu arhitekata koji je pobedio na konkursu i izradio inspirativno rešenje.

- Mnogo koraka ima, ali prvi korak smo završili zahvaljujući partnerstvu sa SAD i ambasadorovim fondom. Zaštitili smo od propadanja i erozije nalazište i sad možemo spavati mirno i da se ne ponavlja da deo arheološkog nalazišta ide u Dunav - navela je Brnabićeva.

Sledeći korak, prema njenim rečima, jeste kolektor i sistem za preradu otpadnih voda kako bi se zaštitila reka Bolečica koja je, kako kaže, jedna od najzagađenijih na teritoriji Beograda.

- Veliki deo problema ćemo rešiti kolektorom, kako za nalazište, tako i za čitavo naselje Vinča u opštini Grocka. Drugi deo problema će se rešiti izgradnjom velikog prečišćivača za otpadne vode, posle ćemo raditi obaloutvrdu, biciklističku stazu... Treće što sledi jeste izgradnja naučnog centra za istraživanje neolita i izgradnja vizitorskog centra - rekla je Brnabićeva.

Premijerka je istakla da će u čitav projekat u naredne tri-četiri godine biti uloženo preko 10 miliona evra, od čega najmanje 1,5 miliona evra iz grada, a sve ostalo iz budžeta Vlade Srbije čime se, kako je istakla, pokazuje drugačiji odnos prema kulturi i istorijskom nasleđu.

BONUS VIDEO: "OVO ČISTI SRBIJU" Premijerka na pitanje "Novosti": Izgradnja regionalnih deponija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!