NOVINE U LEČENJU POREMEĆAJA KOD DECE: Kongres logopeda u Beogradu 13. i 14. oktobra

Lj.B.

11. 10. 2023. u 12:53

MEĐUNARODNI naučno stručni skup logopeda "Logopedija danas" u organizaciji Srpske logopedske asocijacije počinje sutra u Beogradu i trajaće dva dana.

НОВИНЕ У ЛЕЧЕЊУ ПОРЕМЕЋАЈА КОД ДЕЦЕ:  Конгрес логопеда у Београду 13. и 14. октобра

privatna arhiva

Na ovom skupu okupiće se više od 200 stručnjaka iz Srbije, ali i iz država u okruženju, a doći će i kolege iz Turske u ime Asocijacije logopeda Turske. Na skupu će se raspravljati o različitim temama, među kojima su: logopedska prevencija, dijagnostika, tretmani, savremeni instrumenati, a biće reči o pravnoj regulativi u vezi sa ovom profesijom.

Na Kongresu će biti predstavljen i prvi standardizovan logopedski test na srpskom jeziku za ispitivanje jezičkih sposobnosti dece uzrasta od 2 do 7 godina sa nazivom "Nove "Reynell razvojne jezičke skale" na čijoj standardizaciji je radilo 29 logopeda iz cele Srbije. Urednici su logoped prof. dr Neda Milošević iz Srpske logopedske asocijacije i lingvista prof. dr Boban Arsenijević sa Univerziteta u Gracu.

Stručnjaci će predstaviti radove na različite tema, pa će tako o novim medicinskim oblicima lečenja autizma govoriti prof. dr Vladislav Volarević sa Medicinskog fakulteta u Kragujevcu.

O savremenom pristupu u govorno-jezičkoj rehabilitaciji osoba koje mucaju govoriće Vlasta Podbrežnik iz Društva za pomoć osobama sa govornim smetnjama "Vilko Mazi" iz Slovenije.

Status kliničke logopedije u Bugarskoj predstaviće prof. dr Dobrinka Georgieva sa Medicinskog Univerziteta u Plovdivu.

Iz Engleske sa Queen Margaret Univerziteta u Edinburgu dolazi prof. dr Robin J. Lickey koji će govoriti o pamćenju i produkciji disfluentnog govora i jezika u tipičnim i atipičnim slučajevima. Sa katedre za logopediju Univerziteta u Rijeci dolazi poznata profesorka i terapeutkinja u oblasti mucanja Suzana Jelčić Jakšić koja će pričati o tome da li je terapija mucanja kod dece predškolske dobi: spas ili šteta?

Radovi koji budu prezentovani na skupu biće štampani u prvom broju prvog logopedskog časopisa "Logopedija danas" u izdanju Srpske logopedske asocijacije. Ceo Kongres biće oba dana propraćen i mini logopedskim sajmom na kome će biti izložena logopedska oprema, obuke, knjige i testovi. Simbolično u duhu brige o najmlađima Kongres će otvoriti hor Kolibri sa himnom Republike Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove