HUMANITARNO UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH NAPRAVA: Deminer - jedno od najopasnijih zanimanja na svetu

Novosti online

22. 08. 2023. u 14:58

SRBIJA je, kao i mnoge zemlje u regiji bivše Jugoslavije, ostala ozbiljno zagađena minama i NUS-ima nakon sukoba i ratova koji su se odvijali tokom 1990-ih.

ХУМАНИТАРНО УКЛАЊАЊЕ ЕКСПЛОЗИВНИХ НАПРАВА: Деминер - једно од најопаснијих занимања на свету

Milenijum tim

Ova opasnost predstavlja ozbiljan rizik za lokalno stanovništvo, poljoprivrednike, putnike i druge koji koriste zagađena područja.

Minska polja i neeksplodirane ubojite naprave ostaju kao tragično nasleđe nakon oružanih sukoba, ratova i vojnih operacija. Nažalost, mnoge od ovih mina ostaju aktivne i izrazito opasne nakon što se sukobi završe, često uzrokujući strašne posledice za stanovnike tog područja. Primera radi zaostale mine iz Vijetnamskog rata još uvek odnose žrtve. One su posebno opasne za decu jer prema podacima UN čak 1/3 žrtava upravo su mališani.

Humanitarno razminiranje u Srbiji odnosi se na proces uklanjanja mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS) s teritorije zemlje radi zaštite civilnog stanovništva, obezbeđenja sigurnosti i omogućavanja normalnog razvoja.

Da bi se nosila s ovim izazovom, Srbija je sarađivala s međunarodnim organizacijama kao što su UNICEF, UNDP i druge humanitarne organizacije. Ove organizacije pružaju tehničku podršku, obuku i opremu potrebnu za sigurno razminiranje terena. Takođe, lokalne vlasti i organizacije igraju ključnu ulogu u planiranju i implementaciji razminiranja.

Jedna od vodećih kompanija u regionu u oblasti humanitarnog razminiranja je Milenijum tim. Bave se izviđanjem, obeležavanjem, pronalaženjem i iskopavanjem neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS-a), a sve u skladu sa ovlašćenjem datim od strane Centra za razminiranje Republike Srbije i Sektora za vanredne situacije Srbije. Poseduju tehničku opremljenost i visokokvalifikovan tim deminera sa višegodišnjim iskustvom.

Proces razminiranja može biti dugotrajan i zahtevan zbog složenosti terena i velike količine mina i NUS-a koji trebaju da budu uklonjeni. Međutim, cilj je obezbediti sigurnost za stanovništvo i omogućiti normalan razvoj na zagađenim područjima.

U Srbiji razminiranje se sprovodi od 2003. godine. To obuhvata brojne aktivnosti, od mapiranja kontaminiranih područja, preko obeležavanja do uklanjanja neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Milenijum tim

Ovim visokorizičnim, herojskim, poslom se bave demineri. To je poziv koji ne ostavlja prostor za grešku. Zbog toga svako od njih prolazi rigoroznu obuku. Ovi visokokvalifikovani stručnjaci sposobni su da na bezbedan način uklone sve pretnje.

Pored uklanjanja mina, njihov zadatak je i da nauče lokalno stanovništvo da prepozna opasnost kako bi zaštitili sebe i svoje porodice, i nastavili normalan život u svojim mestima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?