HEMIJA BILA NAJLAKŠA: Osmaci završili polaganje male mature

B.Borisavljević

23. 06. 2023. u 13:21

POLAGANjE male mature završeno je juče testom iz jednog od predmeta koji su đaci izabrali. Sudeći po izjavama učenika, najlakši je bio test iz hemije i biologije, dok su iz geografije, istorije i fizike imali teža pitanja

ХЕМИЈА БИЛА НАЈЛАКША: Осмаци завршили полагање мале матуре

FOTO: N. Skenderija

Svi zadaci su bilo zatvorenog tipa, odnosno učenici su imali više ponuđenih odgovora od kojih je trebalo da zaokruže tačan. Profesori sa kojima su razgovarali smatraju da su srpski i matematika bili teži nego prošle godine, dok se treći prvi put polaže na ovaj način pa se ne može porediti.

U OŠ "Ivan Goran Kovačić" u Beogradu, najviše učenika je polagalo hemiju. Svi su se složili da je 11 zadatak bio nejasan, a ostala pitanja su bila laka i tražilo se osnovno znanje sa primerima iz svakodnevnog života - šta se koristi za čišćenje kamenca, koje je boje sumpor, šta je hemijski element.

- Bila je samo teorija iz hemije. Najviše nas je izabralo ovaj predmet zato što imamo dobrog profesora, a i uči se samo dve godine - kaže Lea. - Nejasan je bio 11. zadatak sa pitanjem kada nastaje zasićen rastvor, sa ponuđena četiri odgovora. Znali smo da su dva netačna, ali preostali su me zbunila, tako da ne znam da li sam tačno odgovorila.

Kako nam je ispričala Gala, test iz geografije nije bio lak. Bilo je logičkih pitanja, trebalo je razmišljati. Najteže je bilo pitanje - zašto je obala severne Evrope razuđena, pa je navedeno zbog koje erozije. Ona kaže da je to gradivo iz sedmog razreda.
- Test iz biologije nije bio težak, najviše pitanja ticalo se oblasti ekologije i procesa živih bića - kaže Katarina iz OŠ "Ujedinjene nacije". - Uglavnom je gradivo iz osmog razreda. Možda me je jedino zbunilo pitanje koje se odnosilo na organe za varenje.
Iz istorije su pitanja iz svih oblasti - kojoj dinastiji je pripadao Marko Kraljević, krstaški ratovi, na osnovu datog testa odrediti na koji se vremenski period odnosi - Prvi svetski rat, Drugi svetski rat...

KALENDAR

Preliminarni rezultati završnog ispita biće poznati u nedelju od 8 ujutru na portalu "moja srednja škola". Đaci koji su nezadovoljni brojem bodova mogu uložiti prigovor elektronskim putem odmah po objavljivanju, kao i lično u školi u ponedeljak.

Konačni rezultati male mature biće poznati 28. juna, a popunjavanje liste ženja je zakazano za 29. i 30. jun. U koju su školu upisani svršeni osmaci će saznati 3. jula.

Utisak nastavnika u školama, koji su dežurali i pregledali testove, jeste da su prva dva testa bila teža nego prošle godine što je, kako su prosvetne vlasti objasnile, uzrokovano "olakšicama" zbog nastave u doba pandemije.

Ove godine đaci su prvi put, umesto kombinovanog, polagali test iz izabranog predmeta od ponuđenih - istorija, geografija, fizika, hemija, biologija. Najviše njih je izabralo biologiju. Profesori sa kojima su razgovarali smatraju da su srpski i matematika bili teži nego prošle godine, dok se treći prvi put polaže na ovaj način pa se ne može porediti.

Uspeh iz srednje škole nosi maksimalno 60 bodova, a na tri testa najviše 40 poena. Ranije su testovi iz srpskog i matematike nosili po 13 bodova, dok su na kombinovanom testu đaci maksimalno mogli da ostvare 14 bodova. Ove godine test iz srpskog i matematike boduju se sa po 14, dok treći test iz predmeta po izboru nosi 12 poena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024