NARANDŽASTI I ŽUTI METEOALARM JOŠ UVEK UPALJENI: Za vikend nam stiže promena vremena

Novosti online

02. 06. 2023. u 08:11

U SRBIJI danas oblačno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ponegde su moguće nepogode s gradom i olujnim vetrom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

НАРАНЏАСТИ И ЖУТИ МЕТЕОАЛАРМ ЈОШ УВЕК УПАЉЕНИ: За викенд нам стиже промена времена

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Upozorenje na vremenske nepogode

- Do kraja ove i u prvoj polovini sledeće sedmice nastavlja se nestabilno vreme sa pljuskovima i grmljavinom. Lokalno se očekuju vremenske nepogode: velika količina padavina za kratko vreme, od 20 do 40 mm u zoni najintenzivnijih pljuskova, grad i jak vetar - navodi se u upozorenju RHMZ-a.

Upaljen meteoalarm

Zbog kiše i grmljavine na snazi su narandžasti i žuti meteoalarm. U većem delu Srbije upaljeno je narandžasto upozorenje, izuzev istočne i jugoistočne, kao i predeo Kosova i Metohije, gde je na snazi žuti meteoalarm.

Narandžasti meteoalarm znači da je vreme opasno.

- Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe - navodi se na sajtu RHMZ-a, preneo je Kurir.

Vreme narednih dana

U subotu promenljivo i nestabilno vreme uz sunčane periode i dnevni razvoj oblaka sa povremenom kišom i kratkotrajnim lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Nešto manja šansa za kišu je u Vojvodini. Vetar slab do umeren severni. Pritisak malo iznad normale. Minimalna jutarnja temperatura od 12°C do 16°C, a maksimalna od 23°C do 27°C. Uveče je moguća kiša u centralnim i istočnim predelima. Temperatura u 22h od 15°C do 19°C.

U nedelju i početkom iduće sedmice sledi manji porast temperature uz toplo, sparno i nestabilno vreme sa sunčanim periodima i dnevnim razvojem oblaka uz povremenu kišu i kratkotrajne lokalne pljuskove sa grmljavinom. Jači pljuskovi su mogući u utorak. Početkom iduće sedmice malo toplije, ali i dalje nestabilno.

Vodostaji u porastu

Na Savi kod h. s. Šabac vodostaj će se narednih dana kretati iznad granice redovne odbrane od poplava. Na Kolubari, Ubu, Tamnavi, Jadru, Likodri, Ljuboviđi, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici i na gornjem toku Zapadne Morave od 1. do 3. juna vodostaji će biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa. Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su izlivanja.

BONUS VIDEO: Nadošla Sava u Mačvi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)