SLAVA NOVE PAROHIJE: Srpska zajednica proslavila je u petak u Rimu Savindan

M. Ostojić

29. 01. 2023. u 10:58

U RIMU je srpska zajednica proslavila u petak uveče Savindan u organizaciji nove Srpske crkvene opštine i novoregistrovane Parohije Sveti Sava, a u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije i Ambasadom Republike Srbije pri Svetoj stolici i Suverenom malteškom redu.

СЛАВА НОВЕ ПАРОХИЈЕ: Српска заједница прославила је у петак у Риму Савиндан

Foto M. Ostojić

Iako srpska zajednica u Rimu postoji od 1991. godine, nikada nije bila zvanično registrovana, tako da je sada prvi put bila održana Akademija posvećena našem prosvetitelju, uz pozdravnu reč odlazećeg ambasadora Srbije Gorana Aleksića. U ambijentu koji su obeležili slavski kolač, sveća i žito, održan je i umetnički program u punoj sali pri ambasadi.

Mladi teolog Ivan Plavšić, novoizabrani predsednik Crkvenog odbora, podsetio je na delo prosvetitelja Svetog Save i važnost novog početka, a uz blagoslov episkopa austrijsko-švajcarskog, Italije i Malte Andreja Ćilerdžića.

Ivan Plavšić, Foto M. Ostojić

Za promene u životu Srba u Rimu izborili su se tako što je Srpska crkva, u saradnji sa narodom iz Rima i mladim teolozima, uspela da osnuje zajednicu koja ima čisto crkveni karakter, Opštinu Svetog Save i Parohiju Svetog Save.

- To je od 12. decembra 2022. postao organ koji će se baviti isključivo organizovanjem rada i života naše crkve u Rimu - priča nam novi predsednik Srpske crkvene opštine Ivan Plavšić.

Nakon registrovanja Srpske crkvene opštine i Parohije vladika Andrej je uputio zahtev Katoličkoj crkvi za dobijanje prostora. Od Vatikana je stiglo odobrenje za korišćenje male crkve u blizini čuvene Santa Marija Mađore. Ako potrebe ovdašnjih Srba budu takve, broj liturgija bi se mogao povećati sa dve na četiri mesečno. Trenutno otac Roman Fišer iz Beča, koji se preobratio u pravoslavnu veru, dolazi dva puta mesečno da služi.

Ambasador Goran Aleksić, Foto M. Ostojić

Ivan Plavšić naglašava važnost svetosavskog nasleđa koje spaja Istok i Zpad, spaja sve kulture i narode i Srpska crkvena opština baviće se promocijom srpske kulture, razvojem liturgijskog i duhovnog života, stvaranjem dobrih kontakata sa svim crkvama, kako katoličkom, tako i sa pravoslavnim koje deluju na teritoriji Rima i Italije.

Zasad crkvu i dolazak oca Fišera iz Austrije izdržava Eparhija austrijsko-švajcarska, Italije i Malte.

Foto M. Ostojić

DOLAZAK SVEŠTENIKA

PAROHIJA je registrovana u Rimu kao religiozna organizacija i država Italija ju je kao takvu i priznala. Inače je vladika Andrej poslednjih nekoliko godina već slao sveštenike iz Trsta ili iz Austrije u Rim i bavio se organizacijom crkvenog života i služenjem svete liturgije, s ciljem da okupi ljude u dijaspori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas