950 GODINA SRPSKE SVETINJE NA JUGU SRBIJE: Obeležavanje i u Beogradu

J. S.

29. 04. 2022. u 12:20

U okviru obeležavanja 950 godina od osnivanja manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog i 100 godina od upokojenja kralja Petra I Karađorđevića, u Kući kralja Petra I Karađorđevića u ulici Vase Pelagića 40 u Beogradu, od 4. do 13. maja 2022. godine će biti organizovan niz aktivnosti.

950 ГОДИНА СРПСКЕ СВЕТИЊЕ НА ЈУГУ СРБИЈЕ: Обележавање и у Београду

Manastir Prohor Pčinjski / Foto J. Stojković

Organizatori su Pravoslavna eparhija vranjska, Zavičajno udruženje vranjanaca u Beogradu "Žuto cveće", Istorijski arhiv "31. januar", Narodni muzej Vranje, Opština Savski Venac i Kuća kralja Petra I u Beogradu.

4. maja 2022. godine biće otvorena izložba "Duhovno i kulturno blago manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog", kojoj je za ovu priliku pridružena i izložba arhivskih dokumenata "Manastiri da su svetlost svetu".

 

10. maja, pored predstavljanja izdanja Pravoslavne eparhije vranjske povodom 950 godina od osnivanja i 700 godina od obnove manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog, publici u Beogradu će biti predstavljeno i dvotomo izdanje "Manastir Sveti Prohor Pčinjski - Analitički inventar" čiji je izdavač Istorijski arhiv "31. januar" Vranje.

12. maja će se održati Promocija monografije "Znamenite ličnosti vranjske Gimnazije" u izdanju Gimnazije "Bora Stanković" Vranje, povodom 140 godina postojanja i rada.

13. maja će se održati Kuturno-umetnički program i zatvaranje izložbe. 

Pozivamo vas da svojim prisustvom uveličate obeležavanje ovih značajnih jubileja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima