LEK SPREČAVA RAK DOJKE: Može da smanji učestalost karcinomaza gotovo 50 odsto

I. K.

02. 12. 2023. u 12:00

LEK "anastrozol", koji se godinama koristi za lečenje raka dojke, sada je licenciran u Engleskoj kao preventivna opcija, pošto su nedavna ispitivanja pokazala da taj lek može da smanji učestalost te bolesti za gotovo 50 odsto kod žena u postmenopauzi sa umerenim ili visokim rizikom od bolesti.

ЛЕК СПРЕЧАВА РАК ДОЈКЕ: Може да смањи учесталост карциномаза готово 50 одсто

Foto Shutterstock

Procenjuje se da bi 289.000 žena u Engleskoj moglo da ima pravo na korišćenje tog leka u preventivne svrhe, objavio je Bi-Bi-Si. Ukoliko se svaka četvrta od njih prijavi za korišćenje leka, to bi moglo da pomogne u sprečavanju 2.000 slučajeva raka dojke u Engleskoj, saopštila je Nacionalna zdravstvena služba Engleske, u kojoj navode da bi to zdravstvenoj službi moglo da uštedi 15 miliona funti na troškovima lečenja.

"Anastrozol" je prvi put kao preventivnu opciju preporučio Nacionalni institut za zdravlje 2017. godine, a njegovu upotrebu sada je licencirala Regulatorna agencija za lekove i medicinska sredstva. Istraživanje je pokazalo da je "anastrozol" efikasniji u zaštiti od bolesti i da ima manje neželjenih efekata od tamoksifena, koji je već dostupan kao preventivni tretman.

Rak dojke je najčešći rak u Engleskoj, sa više od 47.000 žena kojima se utvrdi ova bolest svake godine. Osam od 10 slučajeva dijagnostikuje se kod žena starijih od 50 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)