LEPA VEST ZA LJUBITELJE ROŠTILJA: Jelovnik kako da smršate i gubite kilograme uz pljeskavice i ćevape
ZA MNOGE je ovo doba godine idealno vreme da se hrana priprema na roštilju. Osim što je ovaj način pripreme za mnoge omiljen, roštiljanje je istovremeno i prijatan način druženja uz jelo. Ono što je manje poznato jeste činjenica da i uz specijalitete sa roštilja može da se izgubi višak kilograma. Jedino ograničenje koje bi trebalo da se poštuje, da se dnevno ne pojede više od 70 grama integralnog hleba.
Foto Shutterstock
Tajna roštilj dijete je kao i u svakoj drugoj proteinskoj dijeti, jer osnovna namirnica koja se koristi je meso. Proteini su vrlo zahvalni kada je o mršavljenju reč, jer obezbeđuju da se dugo oseća sitost i stabilizuju nivo šećera u krvi. Međutim, sa mesom u ishrani ne bi trebalo da se preteruje duži vremenski period, jer takva trpeza ne odgovara zdravlju kostiju, bubrega, jetre, a može da bude okidač i za pojavu kancerogenih ćelija.
Evo nedeljnog predloga jelovnika za roštilj dijetu:
PONEDELjAK
Doručak: mešavina ovsenih pahuljica, mlevenog lanenog semena, nekoliko badema i brusnica i niskomasni jogurt
Užina: jabuka
Ručak: dva ražnjića sa komadićima mesa od pilećih prsa, žute paprike, tikvica, mini-paradajza i mala činija zelene salate
Večera: krem-čorba od brokolija i tri ražnjića
Foto Shutterstock
UTORAK
Doručak: palenta sa mladim sirom i susamom
Užina: banana
Ručak: pljeskavica sa 70 g integralnog hleba, salata od mladog luka i spanaća
Večera: pljeskavica sa salatom od grilovanih tikvica začinjenih belim lukom, sirćetom i sa vrlo malo maslinovog ulja
SREDA
Doručak: dve projarice sa niskomasnim jogurtom
Užina: banana
Foto: Free Images Pixabay
Ručak: dve roštiljske kobasice sa mladim lukom i 35 g hleba
Večera: dve roštiljske kobasice sa zelenom salatom i 35 g hleba
ČETVRTAK
Doručak: mešavina ovsenih i kokosovih pahuljica sa jednom bananom i niskomasnim jogurtom
Foto Shutterstock
Užina: jagode
Ručak: pet ćevapa sa salatom po izboru, 70 g hleba
Večera: paradajz čorba, pet ćevapa i zelena salata
Foto: Printskrin Jutjub
PETAK
Doručak: mešavina ovsenih pahuljica sa suvim šljivama i bademom i niskomasni jogurt
Užina: šaka oraha
Ručak: rolovana džigerica sa mladim lukom i zelenom salatom, 35 g hleba
Večera: rolovana džigerica sa mladim lukom i zelenom salatom, 35 g hleba
BONUS VIDEO - BANANA-KUGLICE ZA 15 MINUTA: Recept za koji nije potrebna kuhinja
"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku
PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.
07. 12. 2025. u 13:36
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)