RANU PRVO ISPERITE VODOM: Nikako prvo ne koristite alkohol ili rakiju

I. K.

09. 07. 2021. u 16:34

POSEKOTINA ili rana neće se inficirati ukoliko je odmah isperete pod mlazom vode, a nikako se ne preporučuje da se za ispiranje koriste alkohol ili rakija, koje mnogi koriste kao prvu pomoć zbog posekotine.

РАНУ ПРВО ИСПЕРИТЕ ВОДОМ: Никако прво не користите алкохол или ракију

Foto: Shutterstock

Doktorka Ana Jeremić, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Voždovac, kaže da se rana može isprati i troprocentnim hidrogenom ako postoje nečistoće koje se vodom nisu uklonile:

- Ukoliko rana krvari, potrebno je čistom tkaninom ili gazom pokriti je i čvrsto pritisnutu kako bi se krvarenje zaustavilo, ukoliko i nakon toga rana krvari, čvrsto je umotati i javiti se lekaru.

Težina posekotine zavisi od njene dubine.

- Procena da li je rana duboka se vidi nakon ispiranja - kaže dr Jeremić. - Dublje rane krvare i golim okom može da se uoči da postoji veći razmak između kože ili da ona nedostaje. Takve rane, kao i pliće posekotine koje su većih dimenzija zahtevaju zbrinjavanje lekara i šivenje.

Povrede nastale ubadanjem na ekser ili sličan metalni predmet zahtevaju primenu antitetanusne zaštite.

- Deca su redovnom vakcinacijom zaštićena, kao i 10 godina nakon poslednje revakcine koja obično bude krajem osnovne ili početkom srednje škole - napominje naša sagovornica. - Svaka osoba koja ne zna da li je nakon tog perioda primala antitetanusnu zaštitu mora da se javi u dom zdravlja, da bi se utvrdilo da li je potrebno i ako jeste da bi dobila vakcinu protiv tetanusa.

Vakcina se prima najkasnije do 72 sata nakon povrede, zatim za mesec dana, a treća i poslednja doza odnosno revakcina se prima šest meseci nakon druge doze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a